Slováci predbehli Rusov, v Českej republike ovládajú historicky najviac firiem

, bisnode Foto: getty images

Slováci v českých firmách ovládajú kapitál vo výške bezmála 1,1 miliardy eur.

Historicky prvýkrát ovládli slovenskí podnikatelia biznis v českých spoločnostiach. Od vlaňajška po súčasnosť do svojich portfólií zaradili 458 spoločností, čím sa prvýkrát stali najčastejšími zahraničnými vlastníkmi českých firiem. Spolu tak u našich západných susedov Slováci riadia 13 948 podnikov. Na druhu priečku tak odsunuli dokonca Rusov, ktorí tamojšiemu trhu vládli dlhé roky. Tí sa zároveň, podľa analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode, z tamojšieho trhu pomaly sťahujú.

Expanzia na český trh je pre slovenských podnikateľov jednoduchá. Máme spoločnú minulosť, podobné jazyky a významnú úlohu hrá aj teritoriálna blízkosť. Aj z toho dôvodu zas českí podnikatelia tí, ktorí vlastnia najviac slovenských firiem ovládaných zo zahraničia,“ hodnotí analytička Bisnode Petra Štěpánová s tým, že dôležitým faktorom mohol byť aj rast domácej ekonomiky.

Medziročne Slováci navýšili počet firiem u našich susedov síce len o 3,4 percenta, no aj tak nám to stačilo na prvenstvo. Navyše, z dvadsiatky top najčastejších zahraničných vlastníkov, práve našinci kúpili najviac českých podnikov. „Apetít Slovákov sa zvyšuje neustále. Za posledné štyri sa počet majiteľov zo Slovenska zvýšil v českých firmách o necelých 15 percent,“ dodáva Petra Štěpánová. Na začiatku roka 2016 podľa dát Bisnode vlastnili 12 130 tamojších spoločností.

Poznámka: Výpočty použité v analýze zohľadňujú primárnu väzbu medzi vlastníkom a ovládaným subjektom, bez ďalších väzieb týkajúcich sa vlastníka. Do výpočtu boli zaradené iba verejne dostupné informácie o vlastníckych vzťahoch.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy