Chorvátsko hlási nárast turistov, ekonomike by pomohlo rýchle zotavovanie cestovného ruchu

, CapitalPanda Foto: SITA/AP

Aj keď oficiálne predpovede radia Chorvátsko medzi najviac postihnuté ekonomiky Európy, aktuálny nárast počtu turistov by mohol výpadok príjmov výrazne skorigovať. Vyplýva to z analýzy brokera CapitalPanda.

Už je jasné, že kríza najviac zasiahne tie krajiny, ktoré sú závislé na turizme," hovorí Jozo Perić, hlavný analytik brokera CapitalPanda, ktorý pôsobí v Chorvátsku, v Česku a na Slovensku.  „Pôvodné odhady hovorili o poklese hrubého domáceho produktu až o 11 %, kedy hlbšiemu prepadu malo čeliť len Španielsko a Taliansko. Chorvátsko by však podľa aktuálneho vývoja mohlo dopadnúť lepšie  a priblížiť sa tak Francúzsku a Grécku. Chorváti vsádzajú na to, že sú pre cudzincov z Nemecka, ale aj Slovinska, Českej republiky, Slovenska, Rakúska a Poľska najbližšia a najbezpečnejšia stredomorská destinácia,“ dodáva Perić.

Chorvátsko 1. júla 2020 opätovne otvorilo hranice všetkým turistom. Občania členských štátov Európskej únie alebo krajín Schengenského priestoru môžu krajinu navštíviť bez udania dôvodu, občania tzv. tretích krajín môžu na územie Chorvátska vstúpiť s dokladom o ubytovaní alebo potvrdením o chystanej aktivite.

Vďaka zjednodušeniu pravidiel pre vstup do krajiny začalo prúdiť do Chorvátska viac turistov. Ich prílev sa však zintenzívnil najmä potom, ako sa v posledných dvoch týždňoch ocitlo viacero prímorských krajín ako Bulharsko či Čierna hora na zozname rizikových krajín. Počas prvých dvadsiatich júlových dní evidovalo Chorvátsko príjazd viac ako 1,5 milióna turistov s 11 miliónmi prenocovaní. Z toho takmer 5 miliónov prenocovaní Chorvátsko zaznamenalo v poslednom júlovom týždni, čo predstavuje denný priemer 630 000 prenocovaní.

Chorvátsky zväz turizmu vo svojej týždennej správe uviedol, že chorvátske pobrežie má aktuálne najlepšiu epidemiologickú situáciu zo stredomorských krajín, čo potvrdzuje aj rast zahraničných klientov na celom pobreží, vrátane Dalmácie. Počet 11 miliónov nocí je zhruba o polovicu viac v porovnaní s priemernými mesačnými úhrnmi od začiatku roka. Všetky čísla pochádzajú z posledného newslettera "Croatia Tourism & Travel Weekly", ktorý vydal Chorvátsky zväz turizmu (HUT).

Od začiatku roka Chorvátsko navštívilo celkovo viac ako 3,2 miliónov turistov, ktorí v krajine strávili viac ako 18 miliónov nocí. Podľa Chorvátskeho zväzu turizmu je najviac navštevovaným miestom pobrežie v regióne mesta Zadar. V oblasti bolo evidovaných takmer 62 % príchodov, teda 200 000. V mieste bolo tiež zaznamenaných viac ako 67 % júlových prenocovaní.

V súčasnosti je v Chorvátsku otvorených 802 hotelov a 407 kempingov. Od začiatku roka strávili cestovatelia väčšinu nocí v privátnom ubytovaní, ide o viac ako 7 miliónov nocí. V kempoch strávili turisti 3,4 milióna nocí a v hoteloch turisti prespali 2,6 miliónov nocí.

K 31. júlu 2020 bolo vírusom COVID-19 nakazených 5 138 ľudí, uzdravilo sa 4 267 ľudí a krajina eviduje 145 úmrtí. V porovnaní s hlavnými konkurentmi Stredomoria je v Chorvátsku najlepšia epidemiologická situácia, v hlavných turistických destináciách na pobreží je tiež najmenej aktívnych prípadov. Chorvátske pobrežie sa stále nachádza pod národným priemerom a krajina patrí medzi najbezpečnejšie európske štáty. Chorvátsko je tak stále najbezpečnejšia, najbližšia a najprijateľnejšia stredomorská dovolenková destinácia pre všetkých európskych turistov.

Súvisiace články

Aktuálne správy