Akcie spoločnosti Kodak vzrástli trojnásobne, firma chce začať vyrábať farmaceutické prísady

, MW Foto: SITA/AP

Súčasná pandémia zvýšila dlhodobé obavy z farmaceutických prísad pochádzajúcich z krajín ako Čína a India, ktoré sa používajú na výrobu liekov v USA.

Pôžička Trumpovej administratívy firme Eastman Kodak vo výške 765 miliónov dolárov na spustenie podnikania v oblasti farmaceutických prísad vystrelila akcie tejto spoločnosti prudko hore. Po bankrote v roku 2011 jej akcie klesli z 10-ročného maxima 37,20 USD v januári 2014 na minimum 1,55 USD v marci tohto roku.

Kodak so sídlom v Rochesteri v štáte NY, má dlhú tradíciu výroby chemikálií používaných vo fotografickom priemysle, teraz plánuje podporiť „americkú sebestačnosť pri výrobe kľúčových farmaceutických prísad, ktoré potrebujeme na zaistenie bezpečnosti našich občanov“, napísal výkonný predseda spoločnosti, Jim Continenza, vo vyhlásení.

Trumpova administratíva uviedla, že dohoda s Kodakom nie je prvá svojho druhu a využíva právomoci, ktoré udeľuje zákon o obrannej výrobe. Podobne sa tieto právomoci využili aj v prípade Fordu, ktorý začal vyrábať respirátory a ochranné masky a General Motors pľúcne ventilátory.

Podľa Správy potravín a liečiv je od augusta 2019 na americkom trhu iba 28 % výrobnej kapacity pre zložky liekov predávaných v USA. Ostatné sú v Číne (13 %), Európskej únii (26 %) a Indii (18 %). Pokiaľ však ide o prísady používané v liekoch USA, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia považuje za „nevyhnutné“, výrobné kapacity so sídlom v USA vyrábajú iba 21 % týchto prísad, zatiaľ čo Čína vyrába 15 %. Dôvodom je, že farmaceutický priemysel chce dosiahnuť úspory nákladov a vyrábať za menej prísnych environmentálnych predpisov.

Ohniská vírusu v Číne predstavovali „primárne krátkodobé obchodné riziká vo farmaceutickom sektore, najmä pokiaľ ide o získavanie aktívnych farmaceutických prísad a pridružených medziproduktov z krajín v epicentre krízy, najmä z Číny“, uviedli analytici Raymond James.

Súvisiace články

Aktuálne správy