Jediný graf: Trpiaci turistický sektor v Španielsku

, statista Foto:TASR/AP

Príjemná klíma, piesočné pláže a kultúrne bohaté mestá. Španielsko je jedným z najpopulárnejších turistických cieľov na svete. Krajina sa ale až priveľmi spolieha na cestovný ruch, čím sa stáva obzvlášť zraniteľnou v súvislosti so súčasnou krízou.

Podľa údajov Svetovej rady pre cestovanie turizmus (World Travel and Tourism Council – WTTC) je 14,3 % španielskeho HDP priamo alebo nepriamo spojené s cestovným ruchom a turizmom. Ide o druhé najvyššie percento z 15 najväčších svetových ekonomík. Ako uvádza Felix Richter zo Statista, Španieli to nemajú v súčasnosti vôbec jednoduché, pretože medzinárodný cestovný ruch sa v posledných mesiacoch zastavil v dôsledku cestovných obmedzení s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu.

Napriek opätovnému otvoreniu (niektorým) medzinárodným turistom 21. júna, zostávajú mnohé väčšie španielske strediská zatvorené, pretože turisti zrušili svoju dovolenku. Prevládajú obavy z cestovania lietadlom, alebo z posedenia v kaviarni s ostatnými turistami. Keďže júl patrí zvyčajne k vrcholom cestovného ruchu, straty sa v španielskom sektore pohostinstva a turizmu rýchlo zvyšujú. Za prvých päť mesiacov roku 2020 dosiahli medzinárodné cestovné výdavky 13,4 miliárd dolárov, čo je o 20 miliárd menej než za rovnaké obdobie v roku 2019.
 

Keďže španielska hlavná sezóna zvyčajne trvá do polovice októbra, hoteléri a majitelia reštaurácií v krajine dúfajú, že rušná jeseň by mohla zachrániť časť ich príjmu. Ale pokiaľ nie je pandémia COVID-19 úplne pod kontrolou, zdá sa nepravdepodobné, že turisti masovo obsadia tento rok španielske pobrežie.

Súvisiace články

Aktuálne správy