Druhá mimoriadna odmena: Musk splnil podmienky pre získanie 2,1 miliardy USD

, ČTK Foto: SITA/AP

Generálny riaditeľ Tesly Elon Musk získa od mája už druhú mimoriadnu odmenu vďaka masívnemu rastu akcií spoločnosti, upozornila agentúra Reuters.

Akcie Tesly v poslednom čase rástli a trhová kapitalizácia firmy sa dostala na takmer 300 miliárd USD. Tesla je tak podľa trhovej kapitalizácie najväčšou automobilkou na svete. Hoci v utorok akcie klesli, šesťmesačná priemerná trhová kapitalizácia firmy dosiahla 150 miliárd USD. Splnila sa tak podmienka pre uvoľnenie druhej z celkovo 12 odmien vo forme akcií, ktoré Muskovi sľubuje jeho dohoda z roku 2018.

Musk ako riaditeľ nedostáva pravidelne žiaden plat, peňažné odmeny ani kapitál. Jeho jedinou kompenzáciou je odmena, ktorú však dostane len v prípade, že sa firme podarí splniť stanovené ciele.

Podľa dohody Musk získa v nasledujúcich desiatich rokoch v 12 tranžiach celkovo 20,3 milióna akciových opcií v odhadovanej hodnote 56 miliárd USD na podmienky, že sa mu podarí splniť viacero výkonnostných a prevádzkových cieľov, vrátane toho, že trhová hodnota Tesly do roku 2028 vystúpi na 650 miliárd USD pri stálom tempe rastu trhovej kapitalizácie každých desať mesiacov o 50 miliárd USD. Tento cieľ sa zdal v čase uzavretia dohody nemožný. Trhová kapitalizácia Tesly, ktorá sa špecializuje na výrobu elektromobilov, vtedy predstavovala asi 60 miliárd USD a cena akcií 250 USD za kus.

Po splnení daného cieľa môže Musk vždy kúpiť 1,69 milióna akcií Tesly za cenu 350,02 USD za kus. To je menej ako štvrtina ich súčasnej hodnoty, ktorá je na 1594 USD. Keby teda akcie okamžite predal, zarobí na tom 2,1 miliardy USD. K uvoľneniu ďalšej, teda tretej časti odmeny, musí šesťmesačná priemerná trhová kapitalizácia firmy dosiahnuť 200 miliárd USD alebo musí firma štyri štvrťroky za sebou mať výnosy najmenej 35 miliárd USD alebo očistený zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi tri miliardy USD.

V prípade, že by sa nepodarilo ciele splniť, Musk nedostane nič. Ak však bude celý balík vyplatený, bude Musk najlepšie plateným riaditeľom v Spojených štátoch. Už dohoda sama o sebe bola čo do výšky odmeny najväčším dojednaním, aké kedy bolo v USA medzi generálnym riaditeľom a správnou radou uzavreté.

Štyridsaťdeväťročný Musk už teraz patrí medzi najbohatších ľudí sveta. Hodnota jeho majetku je podľa agentúry Bloomberg asi 71,5 miliardy USD, čo ho v rebríčku miliardárov zostavovanom Bloombergom radí na deviatu priečku.

Súvisiace články

Aktuálne správy