Schodok bežného účtu Spojených štátov sa v 1. kvartáli takmer nemenil

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Spojených štátov sa v 1. štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom takmer nezmenil. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá obmedzila tok tovarov a služieb. Uviedlo to v piatok americké ministerstvo obchodu.
Podľa ministerstva dosiahol schodok bežného účtu platobnej bilancie, ktorý meria tok tovarov, služieb a investícií do a z krajiny, v 1. štvrťroku 104,2 miliardy USD (92,95 miliardy eur). V porovnaní s posledným kvartálom minulého roka to predstavuje pokles o 0,1 %.
Napriek poklesu výsledky za 1. štvrťrok zaostali za očakávaniami. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s poklesom schodku bežného účtu za prvé tri mesiace roka až na 103 miliárd USD.
Ministerstvo zároveň revidovalo údaje za 4. kvartál, a to výrazne smerom nadol. Ako uviedlo, v poslednom štvrťroku 2019 dosiahol schodok bežného účtu platobnej bilancie 104,3 miliardy USD, zatiaľ čo predchádzajúce údaje poukazovali na deficit za dané obdobie na úrovni 109,8 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy