Česi sa masovo chystajú do Chorvátska, Slováci nie

, Capital Panda Foto: TASR/AP

Chorvátsko očakáva pokles príjmov z cestovného ruchu na úrovni 75 %. Pre chorvátsky turizmus bude rozhodujúce, kde sa rozhodnú tráviť dovolenku Nemci, Slovinci, Rakúšania a Česi.

Ekonomické dopady pandémie nového koronavírusu sa prejavujú predovšetkým v odvetví cestovného ruchu. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton uviedol, že pandémia stojí európsky turizmus 1 miliardu eur mesačne. Krajiny, ktorých podstatnú časť HDP tvorí práve cestovný ruch, môžu byť aktuálnou situáciou postihnuté najvýraznejšie. Analytici brokera Capital Panda sa pozreli na to, ako sa vyvíja situácia v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov a Čechov – v Chorvátsku.

Drastický prepad príjmu z cestovného ruchu
Segment cestovného ruchu, ktorý tvorí v Chorvátsku až 20 % HDP, tento rok očakáva drastický prepad príjmov o 75 %.  Na porovnanie, v minulom roku prekročili príjmy od zahraničných turistov hranicu 10 miliárd eur. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila Chorvátska obchodná komora v polovici apríla, cestovné agentúry a spoločnosti poskytujúce ubytovanie a stravovanie zaznamenali najväčšie straty. Až 92 % z nich uviedlo, že očakávajú dlhodobý negatívny vplyv na svoje podnikanie.

Vzhľadom na súčasnú situáciu bude nádej na akékoľvek oživenie turistickej sezóny závisieť od okolitých krajín, ale najmä od tradičných návštevníkov – Nemcov, Slovincov, Rakúšanov, ale aj Čechov a Slovákov.

Údaje z Čiech prinášajú Chorvátom istú nádej. Priaznivý epidemiologický vývoj ide ruka v ruke so zvyšovaním dôvery v cestovanie. Železničný prepravca RegioJet informoval, že o vlakové spojenie medzi Prahou a chorvátskou Rijekou je obrovský záujem. Ihneď po zverejnení novej linky musel rezervačný systém spoločnosti spracovať historický objem objednávok – behom jedného dňa sa predalo až 4 000 lístkov

Odlišná je situácia na Slovensku. Pred vypuknutím pandémie patrilo Chorvátsko medzi najpreferovanejšie destinácie Slovákov. Momentálne sa dovolenkovať pri Jadrane chystá iba 6 % slovenských turistov. Uvoľňovanie opatrení a postupné otváranie hraníc môžu tento trend ešte na poslednú chvíľu zvrátiť. „Súčasné problémy sa nedajú porovnať s ničím v posledných desaťročiach. Pokles turizmu má iné dôvody ako po kríze v roku 2008, nedá sa porovnávať dokonca ani s vojnou, ktorú Chorvátsko zažilo na začiatku 90. rokov. Je preto zložité predpovedať, ako bude tohtoročná turistická sezóna vyzerať,“ hovorí Jozo Perić, hlavný analytik CapitalPanda.

Súvisiace články

Aktuálne správy