Najhorší deň pre americké akcie od marca

, CNBC;MW Foto: SITA/AP

Obavy okolo druhej vlny vírusu sa zvýšili v čase, keď USA pokračujú k opätovnému otvoreniu svojej ekonomiky. Päť najhodnotnejších technologických spoločností prišlo vo štvrtok o viac ako 269 miliárd dolárov.

Akcie Apple klesli o 4,8 %, Alphabet o 4,29 %, Facebook a Microsoft stratili viac ako 5 % a Amazon 3,38 %. Spoločnosť Microsoft, ako najväčší porazený, prišla o viac ako 80 miliárd dolárov. Ale takmer všetky technologické akcie strácali, obzvlášť prudký pokles zaznamenali spoločnosti Cisco (-7,91 %) a IBM (-9,1 %). Výnimkou bolo Zoom Video, ktoré uzavrelo s rastom asi 0,5 %. Akciám videokonferenčných spoločností sa tento rok darí, vzrástli o 226 %, keď pandémia koronavírusu donútila milióny ľudí pracovať na diaľku.

Štvrtkový prepad na trhu, ktorý bol vyvolaný nárastom prípadov Covid-19, zrazil priemyselný index Dow Jones o 6,9 % a S&P 500 o 5,9 %. Hlavné indexy zaznamenali najhorší deň od 16. marca, keď uprostred pandémie klesli o viac ako 11 %.Wall Street medzitým už naznačil potenciálne oživenie. Dow futures poskočil o 200 bodov po štvrtkovej drvivej strate a najväčšom jednodňovom poklese od polovice marca, pripísal si 6,9 %.

Býčích investorov znepokojilo pochmúrne hospodárske vyhliadky Federálneho rezervného systému a zvyšujúce sa prípady koronavírusov v 20 štátoch, keď sa americká ekonomika snaží postaviť opäť na nohy. Štvrtkový prepad ale nemusí predstavovať koniec býčieho trendu. Keith Lerner, stratég SunTrust Advisory Services, uviedol, že ocenenia akcií sa po ich prepade na minimálne hodnoty 23. marca dostali na vysokú úroveň. Napríklad index Dow zostáva na úrovni 35,2 % zo svojho najnižšieho uzatváracieho minima z 23. marca na 18 591,93, index S&P 500 si pripísal od tohto minima 34,2 %, zatiaľ čo Nasdaq Composite  38,4 % a to aj po štvrtkovom poklese.

"Po 40 % -nom raste  S&P 500 od marca sa akcie stali zraniteľné zlými správami," napísal Lerner. "Trhy začali reagovať na veľmi hladký proces hospodárskeho otvárania. Stále očakávame, že bude pozitívny, ale nerovnomerný. Minulý piatok správa o zlepšení na pracovnom trhu bola pozitívnejšia, ako sa očakávalo, ďalej zvýšila očakávania investorov a so zvýšenými očakávaniami môžu zlé správy ohľadom koronavírusu trh ľahko poškodiť,“ napísal s odkazom na správu o zamestnanosti ministerstva práce minulý piatok, ktorá ukázala prekvapujúce údaje. V máji bolo v USA vytvorených 2,5 milióna pracovných miest.

Šéf FEDu Powell v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že investori by nemali preceňovať mieru a tempo oživenia trhu práce, pričom poznamenal, že milióny pracovných miest môžu zostať neobsadené v dôsledku núteného zatvárania a odstávok firiem.

Európske akcie sa v piatok obchodovali zmiešane, keď sa investori pokúsili preskupiť po najhoršom obchodom dni od marca na Wall Street. Index Stoxx Europe 600 rástol na 355,34, potom, čo vo štvrtok klesol o 4 %, čo bol najväčší jednodňový percentuálny pokles indexu od 23. marca.

Obavy, že trh rastie príliš prudko a príliš rýchlo, medzi investormi stále rastú. Aj štvrtkové udalosti môžu zintenzívniť diskusiu o tom, či je obzore korekcia. Stoxx 600 stráca 26 % oproti 18. marcu nemecký DAX  -0,34 % a francúzsky index CAC 40 si pripísal 0,2 %, britský FTSE 100 klesol o 0,4 % po tom, čo údaje odhalili, že hrubý domáci produkt sa v apríli v dôsledku pandémie prepadol o rekordných 20,4 %.

„Včerajší prepad bol taký náhly a tak veľký, že by mohol spôsobiť rastúce znepokojenie nad kvalitou nedávneho vzostupu trhu, vzhľadom na nadšenie obchodníkov z cesty smerom hore a znaky špekulatívnych obchodov s nekvalitnými akciami,“ uviedol hlavný ekonóm Saxo Bank, Steen Jakobsen. „Nejde o predikciu, ale o varovanie pred zvýšeným rizikom, ktoré zmizne, len ak volatilita rýchlo klesne,“ dodal Jakobsen.

Súvisiace články

Aktuálne správy