Stovky miliónov pre Elona Muska: Stane sa zo šéfa Tesly najlepšie platený generálny riaditeľ?

, ČTK Foto: SITA/AP

Trhová hodnota americkej automobilky Tesla v utorok dosiahla hranicu potrebnú k tomu, aby jej šéf získal prvú časť svojej mimoriadne vysokej odmeny. Tá v prvej fáze predstavuje viac ako 700 miliónov USD, uviedla agentúra Bloomberg.

Po uzavretí utorkového obchodovania bola splnená podmienka, že priemerná trhová kapitalizácia firmy za posledných šesť mesiacov musí prekonať 100 miliárd USD. Musk tak teraz môže získať 1,69 milióna akciových opcií za cenu 350,02 USD za kus. V utorok akcie uzavreli rastom o 0,9 % na 768,21 USD. Ak by teda akcie okamžite predal na trhu za túto cenu, zarobil by na podiele 706 miliónov USD.

Musk ako riaditeľ nedostáva pravidelne žiaden plat, peňažné kompenzácie ani kapitál. Jeho jedinou odmenou je tá, ktorú dostane v prípade, že sa firme podarí splniť stanovené ciele. Tento nebývalý platový balíček pre Muska schválila správna rada v marci 2018.

Podľa dohody Musk získa v nasledujúcich desiatich rokoch v 12 tranžiach celkovo 20,3 milióna akciových opcií v odhadovanej hodnote 56 miliárd USD za podmienky, že sa mu podarí splniť viacero výkonnostných a prevádzkových cieľov, vrátane toho, že trhová hodnota Tesly do roku 2028 vystúpi na 650 miliárd USD pri stálom tempe rastu trhovej kapitalizácie každých desať mesiacov o 50 miliárd USD. Tento cieľ sa zdal byť v tom čase nesplniteľný. Trhová kapitalizácia Tesly, ktorá sa špecializuje na výrobu elektromobilov, vtedy predstavovala asi 60 miliárd USD a cena akcií 250 USD za kus.

V prípade, že by sa nepodarilo ciele splniť, Musk nedostane nič. Ak však bude celý balík vyplatený, bude Musk najlepšie plateným riaditeľom v Spojených štátoch. Už sama dohoda bola čo do výšky odmeny najväčším dojednaním, aké kedy bolo v USA medzi generálnym riaditeľom a správnou radou uzavreté.

Štyridsaťosemročný Musk už dnes patrí medzi najbohatších ľudí sveta. Hodnota jeho majetku dosiahla podľa agentúry Bloomberg asi 38,5 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy