Čo príde po koronakríze: 3 potenciálne problémy pre nasledujúce obdobie

, Vicente Investing Foto: SITA/AP

Minimálne v Európe sa už podarilo koronavírus dostať pod kontrolu. Svet ale ešte rozhodne vyhraté nemá. Pozrime sa na tri veľké riziká, ktorým teraz v súvislosti s koronavírusom ekonomika a akciový trh čelia.

Pravidelné "vypínanie" ekonomiky
Zatiaľ sa zdá, že severná pologuľa má vrchol pandémie za sebou. Niektorí odborníci ale upozorňujú, že na oslavy je ešte priskoro, na jeseň by totiž mohla prísť druhá, ešte horšia vlna nákazy. V krajnom prípade by sa tak ekonomika musela prepnúť do režimu, kedy by dochádzalo k jej pravidelnému "vypínaniu". A to do vtedy, kým by nebola vyvinutá vakcína.

Stratená dekáda
Aj keby už svet ďalšia masívne vlna nákazy koronavírusu nezasiahla, môže vyplnenie výmoľov v ekonomike trvať pokojne aj niekoľko rokov. Niektoré zmeny v správaní spotrebiteľov môžu byť dlhodobé, ak nie trvalé. To sa môže týkať napríklad cestovného ruchu, ktorý je zásadným zdrojom príjmov mnohých krajín. Možno ale očakávať aj zmenu prístupu ľudí k nákupom tovaru, ktorý nepatrí do kategórie základného nevyhnutného. Skúsenosť s výpadkom príjmov zo dňa na deň pravdepodobne prinúti celý rad ľudí k odkladaniu si viac peňazí bokom namiesto míňania za veci, bez ktorých sa v živote ľahko obídu.

Ďalšie prifukovanie akciovej bubliny
Odhodlanie svetových centrálnych bánk bojovať s dopadmi koronakrízy a stabilizovať nielen ekonomiku, ale aj trhy, investori kvitujú, čo sa odráža aj v cenách akcií. Problémom ale je, že pred marcovým prepadom cien aktív boli valuácia amerických akcií veľmi vysoko a niektorí odborníci hovorili o obrovskej akciovej bubline. Odraz cien akcií od marcových miním teraz valuačné ukazovatele vracia k úrovniam z úvodu roka alebo aj vyššie, takže reálne hrozí ďalšie prifukovanie bubliny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy