Počet nezamestnaných v Španielsku vzrástol v apríli na takmer 4-ročné maximum

Počet nezamestnaných v Španielsku sa minulý mesiac zvýšil medzimesačne takmer o 8 % na zhruba 4-ročné maximum, keď vývoj na pracovnom trhu ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Informovalo o tom v utorok španielske ministerstvo práce.
Podľa ministerstva sa počet nezamestnaných zvýšil v apríli v porovnaní s marcom o 282.891, čo predstavuje 7,97 %. Počet nezamestnaných tak pokračuje vo výraznom raste, keď sa v marci zvýšil o 9,31 %.
Bez práce je tak v súčasnosti 3,8 milióna obyvateľov Španielska, čo je najviac za takmer štyri roky. Na porovnanie, rekordný počet nezamestnaných zaznamenalo Španielsko v roku 2013, keď krajina zápasila s finančnou krízou a bez práce bolo približne 6 miliónov ľudí.
Prudké zhoršenie vývoja trhu práce spôsobilo rozšírenie nového koronavírusu z Číny do Európy, pričom Španielsko je jednou z najťažšie zasiahnutých európskych krajín. Opatrenia španielskej vlády na obmedzenie šírenia nového koronavírusu, ktorý v krajine usmrtil viac než 25.000 ľudí, spôsobili kolaps cestovného ruchu, na ktorý je odkázaný veľký počet Španielov. Náklady pre štát sú však ešte vyššie, keďže počet evidovaných nezamestnaných nezahrnuje napríklad ľudí, ktorí pre zatvorenie firiem a obchodov museli zostať doma, či zamestnancov firiem využívajúcich systém kurzarbeit.

Súvisiace články

Aktuálne správy