Koronakríza znížila kvartálny zisk BNP Paribas zhruba o tretinu

Francúzska banka BNP Paribas oznámila v utorok za 1. kvartál pokles čistého zisku zhruba o tretinu. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá zasiahla obchody s akciami a prinútila banku vyčleniť viac než 500 miliónov eur na rezervy na krytie úverových strát. Banka zároveň uviedla, že za celý rok 2020 počíta s poklesom čistého zisku v porovnaní s minulým rokom až o 20 %.

Zisk BNP Paribas dosiahol za 1. štvrťrok 1,28 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 33,2 %. Prevádzkový zisk klesol o 32,2 % na 1,31 miliardy eur, hrubý prevádzkový zisk sa však zvýšil o 1,3 % na 2,73 miliardy eur.
Pokles zaznamenali aj celkové tržby. Dosiahli 10,88 miliardy eur, čo medziročne znamená pokles o 2,3 %.
Výsledky BNP Paribas zaostali za jej európskymi konkurentmi ako britská Barclays alebo švajčiarska UBS. Aj tieto banky pritom zasiahla súčasná kríza spojená so šírením nového koronavírusu, ktorá ovplyvnila ich obchodovanie s akciami.
Vzhľadom na výsledky BNP Paribas oznámila, že "rozšíri pôvodný program znižovania prevádzkových nákladov" a dodala, že čistý zisk očakáva o 15 až 20 % nižší než v roku 2019. Okrem toho uviedla, že jej rezervy na krytie očakávaných strát v dôsledku terajšej koronakrízy dosiahli 502 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy