Bank of America: Ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania vyženie zlato na 3 000 dolárov

, zerohedge Foto: getty images

Podľa analytikov z Bank of America je zlato ideálnym nástrojom na uchovanie hodnoty, ktorý si centrálne banky nemôžu len tak vytlačiť. Cieľová cena žltého kovu je podľa nich teraz 3 000 USD za trójsku uncu.

Jedným z dôvodov, prečo by mala cena zlata rásť, je súčasná nová vlna kvantitatívneho uvoľňovania, do ktorého sa pustil rad centrálnych bánk po celom svete kvôli boju s následkami pandémie Covid-19.

Súvahy centrálnych bánk sa podľa Bank of America v poslednej dekáde ustálili na úrovni 21-28 % HDP, rovnako ako sa ustálila cena zlata po tom, čo klesla z historických maxím tesne nad 1900 USD za trójsku uncu v roku 2011. Keďže ale v poslednom čase došlo až k zdvojnásobeniu súvah centrálnych bánk a fiškálnych deficitov, analytici z banky posunuli cieľovú cenu zlata z 2 000 na 3 000 USD za trójsku uncu.

Medzi faktory, ktoré hrajú proti rastu ceny zlata, banka zaradila napríklad silné postavenie amerického dolára, pokles volatility na akciových trhoch alebo klesajúci dopyt po šperkoch v Indii a Číne.

Súvisiace články

Aktuálne správy