Usmernenie rezortu zdravotníctva chráni všeobecných lekárov aj pacientov, tvrdí prezident SSVPL Peter Makara

Usmernenie rezortu zdravotníctva, že v prípade absencie ochranných pomôcok nemajú fyzicky prijímať pacientov v ambulanciách neznamená, že kompletne zatvárajú. Zostávajú úradovať telefonicky, či digitálne, predpisujú e-recepty aj PN.

Zmena systému práce v ambulanciách praktických lekárov neznamená ich zatvorenie. Tvrdí to prezident Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov (SSVPL) Peter Makara v reakcii na vyhlásenie Asociácie nemocníc Slovenska. Tá totiž tvrdila, že usmernenie rezortu zdravotníctva, podľa ktorého ambulancie nedisponujúce ochrannými pomôckami majú zostať uzavreté pre fyzickú návštevu pacientov, môže vyústiť do kolapsu nemocníc.

Makara však pripomína, že aj keď praktický lekár v takomto prípade nebude fyzicky prijímať pacientov, musí ich situáciu konzultovať telefonicky, či elektronicky a naďalej zabezpečuje predpis e-receptov či PN. Absenciu ochranných pomôcok je podľa Makaru povinný všeobecný lekár nahlásiť na odbor zdravotníctva samosprávneho kraja. „Napriek tomu však ambulanciu nezatvára. Aj pri obmedzenom fyzickom kontakte s pacientmi poskytuje naďalej telefonické alebo iné elektronické konzultácie, zabezpečuje predpis e-receptov, zdravotníckych pomôcok a PN,“ dodal šéf SSVPL s tým, že zmena systému práce v ambulanciách bez ochranných pomôcok je tak podľa neho prejavom zodpovednosti k zdraviu pacientov a kolegom v nemocniciach.

Ochranu ambulancií naopak považuje za základ ďalšieho fungovania systému. „Jeden pozitívny pacient alebo už len pacient s podozrením ochorenia COVID-19 dokáže v ambulancii, kde pracuje zdravotnícky personál bez ochranných pomôcok poslať na 14 dní do karantény nielen lekára a sestru, ale aj ďalších pacientov z čakárne a najmenej na 14 dní zatvoriť celú ambulanciu. Pacientov musí prebrať ďalší lekár, ktorý má už v tejto situácii dosť svojich. Takýto hazard s lekármi prvého kontaktu s ich komplexnými službami pre pacienta si v dnešnej dobe naozaj nemôžeme dovoliť,“ tvrdí Makara. Usmernenie navyše podľa neho chráni aj pacientov.

Ďalším pozitívom spomínaného usmernenia je podľa prezidenta SSVPL prioritné smerovanie ochranných pomôcok práve tam, kde sú najviac potrebné. Lekárom a zdravotníckemu personálu do nemocníc.

Súvisiace články

Aktuálne správy