Ruská centrálna banka upustila od ďalšieho zníženia úrokových sadzieb

Ruská centrálna banka v piatok upustila od ďalšieho zníženia úrokových sadzieb po ich redukcii na šiestich zasadaniach po sebe, keďže rubeľ oslabuje a ceny ropy sú nízke pre pandémiu koronavírusu.
Rada riaditeľov pod vedením guvernérky Elviry Nabiulliny sa v piatok rozhodla ponechať kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 6 %. Tento výsledok sa zhoduje s očakávaniami ekonómov. Banka vo februári znížila svoj kľúčový úrok, šiestykrát po sebe, a to o 25 bázických bodov.
Hoci je pravdepodobné, že inflácia dočasne prekročí cieľovú hranicu v dôsledku zmien externých podmienok a oslabenia rubľa, v roku 2021 sa vráti na úroveň 4 %, uviedla banka vo svojom vyhlásení.
Banka sa tiež domnieva, že dynamika domáceho a zahraničného dopytu bude mať výrazne obmedzujúci vplyv na infláciu, keďže globálna ekonomika spomaľuje a neistota stúpa.
Aj hospodárska situácia v Rusku sa vyvíja s výraznou odchýlkou od prognózy centrálnej banky. Výkon ruskej ekonomiky bude podľa nej závisieť od ďalšieho rozširovania nového koronavírusu a opatrení proti nemu.

Súvisiace články

Aktuálne správy