ECB ponúkla bankám lacné dlhodobé úvery v objeme 115 mld. eur

Európska centrálna banka (ECB) v rámci opatrení na zmiernenie dôsledkov pandémie nového koronavírusu ponúkla bankám v eurozóne lacné dlhodobé úvery v objeme 115 miliárd eur. Celkovo 114 bánk sa zúčastnilo na akcii, uviedla to vo štvrtok ECB. V rámci cielených dlhodobejších refinančných operácií (TLTRO III) si banky môžu požičiavať na tri roky.

Tento program refinančných operácií má prispieť k obmedzeniu ekonomických dôsledkov krízy spôsobenej novým koronavírusom. Opatrenie má zmieniť napätie na peňažnom trhu a zabrániť nedostatku likvidity v bankovom systéme. Podmienky týchto dlhodobých refinančných operácií sú pre banky mimoriadne priaznivé a majú podporiť predovšetkým úvery pre malé a stredné firmy, keďže tieto podľa ECB najviac zasiahla aktuálna kríza.
ECB v noci na štvrtok rozhodla o ďalších monetárnych stimuloch, ako je mimoriadny program nákupu aktív v objeme 750 miliárd eur. Núdzový program s názvom Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) schválila na mimoriadnom zasadnutí Rada guvernérov. Rada zároveň zmiernila kritériá týkajúce na toho, ktoré aktíva môže v rámci programu nakupovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy