Daňová medzera na dani z pridanej hodnoty podľa rezortu financií vlani klesla pod 18 %

Rozdiel medzi predpokladaným výberom dane z pridanej hodnoty a skutočným výberom sa zmenšuje už od roku 2012. Minister financií Ladislav Kamenický to pripisuje opatreniam, ktoré jeho úrad a finančná správa prijali v uplynulých rokoch.

Slovensku sa darí vyberať daň z pridanej hodnoty čoraz efektívnejšie. Tvrdí to ministerstvo financií, podľa ktorého daňová medzera medzi predpokladaným a skutočným výberom tejto dane dosiahla v minulom roku 17,5 %, čo znamenalo zlepšenie oproti 20,3 % z roku 2018. Odhad vychádza z údajov Štatistického úradu SR po revízii dát. Daňová medzera tak kontinuálne klesá už od roku 2012.

„Som rád, že v týchto neľahkých časoch plných ekonomickej neistoty prišla aspoň jedna dobrá správa. Opatrenia, ktoré prijalo ministerstvo financií a finančná správa v uplynulých rokoch, postupne prinášajú svoje ovocie. Aktuálny odhad poklesu daňovej medzery je toho dôkazom,“ reagoval minister financií Ladislav Kamenický. Podľa neho bolo nastavených množstvo procesov, ktoré bude finančná správa realizovať počas tohto roka a ktorých výsledky budú viditeľné aj v ďalšom období.

Systém fungovania dane z pridanej hodnoty je pritom podľa rezortu financií pomerne náchylný na daňové úniky. Dôvodom je najmä kombinácia vysokého objemu domácich a medzinárodných transakcií. Medzi najrizikovejšie sektory z pohľadu medzery na dani z pridanej hodnoty patria poľnohospodárstvo, priemysel, veľkoobchod a maloobchod a tiež ubytovacie a stravovacie služby.

Ministerstvo financií preto od roku 2012 postupne zaviedlo viaceré opatrenia na boj proti daňovým únikom. Od októbra 2012 sa na Slovensku zároveň realizujú aktivity „daňovej kobry“, na ktorej sa podieľa Finančné riaditeľstvo SR, Národná kriminálna agentúra, polícia a ďalšie zložky.

Súvisiace články

Aktuálne správy