EP: Kľúčové pre zvládnutie nákazy je nepretržité zásobovanie

, SITA Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková;Tomáš Somr

Predsedníčky dvoch výborov Európskeho parlamentu privítali rozhodnutie ministrov dopravy Európskej únie podporiť tzv. zelené prednostné pruhy pre zásobovanie základnými tovarmi, zdravotníckym a ochranným vybavením.

Zaistenie nepretržitého zásobovania základnými tovarmi, životne dôležitým zdravotníckym materiálom a ochrannými pomôckami na jednotnom trhu Európskej únie bude podľa Európskeho parlamentu (EP) kľúčové na zvládnutie koronavírusu. Predsedníčky výborov Európskeho parlamentu pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov (IMCO) a pre dopravu a cestovný ruch (TRAN) Petra De Sutter a Karima Delli privítali stredajšie rozhodnutie ministrov dopravy EÚ podporiť tzv. zelené prednostné pruhy pre zásobovanie základnými tovarmi, zdravotníckym a ochranným vybavením tak, ako ich presadzovali poslanci a Európska komisia. Ako informoval EP, nové opatrenie by malo prispieť k ochrane zdravia a zároveň zaistiť dostupnosť základných tovarov a služieb v rámci spoločného trhu EÚ.

"Úplné uzatvorenie hraníc sa môže zdať najbezpečnejším spôsobom ochrany našich občanov, v snahe zabrániť prerušenie zásobovania sme však všetci závislí na dovoze z ďalších členských štátov," uviedla De Sutter. Garantovanie neobmedzenej prepravy základných tovarov, akými sú potraviny, a zabezpečenie nepretržitých dodávok životne dôležitého zdravotníckeho materiálu a ochranného vybavenia by podľa predsedníčky výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov malo zaistiť, že kríza neprerastie v katastrofu. "V otázkach verejného zdravia sa na seba spoliehame a sme na sebe závislí," upozornila De Sutter. Ako dodala, v najbližších dňoch a týždňoch bude najdôležitejšie zavádzanie tzv. zelených pruhov najmä pre zásobovanie zdravotníckym a ochranným vybavením.

Na prekonanie krízy bude podľa šéfky výboru pre dopravu a cestovný ruch nevyhnutné zabezpečiť plynulé prekračovanie hraníc a koordináciu členských štátov. "Musíme nájsť spôsob, ako udržať naše dopravné systémy funkčné a skrátiť rady na hraniciach v snahe šetriť čas a peniaze. Sme pripravení konať spolu a rýchlo, stojíme za vodičmi a celým dopravným sektorom, ktorý neúnavne pracuje na udržaní zásobovania počas tejto krízy," poznamenala Delli. Zároveň vyzvala na urýchlenú implementáciu opatrení zameraných proti tzv. letom duchov. "Leteckým spoločnostiam musia byť poskytnuté garancie týkajúce sa budúcich letových slotov. Je to jediný spôsob, ako zabrániť letom s prázdnymi lietadlami v EÚ," dodala Delli.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy