Príjmy Ruska z predaja ropy a plynu klesnú pravdepodobne o vyše 36 mld. eur

Príjmy ruského rozpočtu z predaja ropy a plynu, kľúčových vývozných artiklov Ruskej federácie, budú tento rok pravdepodobne o 3 bilióny rubľov (36,43 miliardy eur) nižšie, než sa pôvodne očakávalo. Dôvodom je prepad cien ropy. Uviedol to v stredu minister financií Anton Siluanov.
Najnovší odhad ministerstva financií je horší aj v porovnaní s predchádzajúcou zhoršenou prognózou, ktorá počítala s poklesom príjmov z predaja ropy a plynu o 2 bilióny rubľov. V takom prípade ministerstvo počítalo s rozpočtovým deficitom na úrovni 0,9 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Ceny ropy klesli aj v stredu a za celý týždeň smerujú k 17-percentnému poklesu, keďže vyhliadky dopytu po rope sú v dôsledku šíriaceho sa nového koronavírusu stále pesimistickejšie. Cena kľúčovej severomorskej ropy Brent klesla do 10.42 h SEČ pod 28 USD (25,50 eura) za barel (159 litrov).
Aj napriek očakávanému zvýšeniu ruského rozpočtového schodku analytici Gazprombank uvádzajú, že ministerstvo financií má dostatok rezerv na dodržanie naplánovaných výdavkov. Pomôcť by mal aj Národný fond bohatstva. V tom je podľa analytikov „dostatok financií na vykrývanie výpadkov v príjmoch v dôsledku nízkych cien ropy na viac než päť rokov“.
K 1. marcu bolo podľa ministerstva financií vo fonde približne 8,2 bilióna rubľov. Ako dodalo, Rusko je schopné zvládnuť ceny ropy na úrovni 30 USD, prípadne až 25 USD za barel, a to na obdobie šesť až 10 rokov. Vláda zároveň minulý týždeň uviedla, že ruská ekonomika má dostatok devízových rezerv a je aj dostatočne veľká na zvládnutie akejkoľvek dočasnej nestability na trhoch.
(1 EUR = 82,3460 RUB, 1 EUR = 1,0982 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy