Raiffeisen Bank International prognózuje eurozóne prepad ekonomiky o štyri percentá

Na svojich trhoch očakáva rakúska banková skupina pôsobiaca v strednej a východnej Európe prepad ekonomickej aktivity až o šesť percent.

Ochromenie hospodárstva vyvolané šírením koronavírusu dolieha aj na banky v strednej a východnej Európe. Odvetvie sa pripravuje na rast objemu nesplácaných úverov. Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) v stredu upravila smerom nadol svoju prognózu rastu poskytnutých úverov pre rok 2020. Počíta sa tiež so zvýšením rezerv na klasifikované úvery. „V zásade sme dobre pripravení aj na nepriaznivé časy,“ ubezpečoval šéf RBI Johann Strobl.

Vzhľadom na obmedzenia každodenného života a ekonomiky predpovedá banka eurozóne v 2020 ťažkú recesiu s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) o štyri percentá. Na svojich trhoch očakáva banka pôsobiaca v strednej a východnej Európe prepad ekonomickej aktivity až o šesť percent.

„Naše očakávania rastu úverov v roku 2020 redukujeme,“ uviedla skupina RBI vo vyhlásení. K očakávanému hospodárskemu výsledku za rok 2020 sa banka bližšie nevyjadrila, otázka je predmetom vyhodnocovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy