Dôvodom kolón kamiónov na hranici s Maďarskom je meranie teploty vodičom, tvrdí NDS

Hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová informovala, že na úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest v jej správe vo vnútrozemí je aktuálne situácia bez problémov.

Dôvodom vytvárania kolón kamiónov na hraničných priechodoch Slovenska s Maďarskom v bratislavskom Čunove na diaľnici D2 a pri Milhosti neďaleko Košíc na rýchlostnej ceste R4 je meranie teploty vodičom nákladných vozidiel. Ako agentúru SITA v utorok informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) Michaela Michalová, na úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest v jej správe vo vnútrozemí je aktuálne situácia bez problémov.

„Kontrola vozidiel, ich prejazd aj riešenie cestnej premávky na hraniciach je plne v kompetencii polície. Prípadnú tvorbu kolón od hranice usmerňuje polícia, v prípade potreby aj v súčinnosti s príslušným strediskom NDS,“ uviedla Michalová. „Prejazd cez tunel je riadený v zmysle bezpečnostných schém, pri kolóne sa podľa potreby uzatvára,“ dodala hovorkyňa.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR informovalo, že v aktuálnej krízovej situácii sú opatrenia susedných štátov pochopiteľné. „Na druhej strane by však mala byť povolená nákladná doprava v záujme zabezpečenia zásobovania. Rokovania o úprave režimu pre nákladnú dopravu sú v gescii Ministerstva vnútra SR,“ uviedol pre agentúru SITA rezort dopravy. Ako dodal, prijíma opatrenia na základe nariadenia Ústredného krízového štábu SR a Vlády SR.

Maďarsko od polnoci 17. marca uzatvorilo štátnu hranicu so Slovenskom, južní susedia púšťajú do krajiny len svojich štátnych príslušníkov. „Osobná doprava je púšťaná cez hraničný priechod Čunovo – Rajka a Medveďov – Vámosszabadi a nákladná doprava cez Čunovo – Rajka a Milhosť – Tornyosnémeti,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Slovensko v utorok od 12:00 uzatvorilo hraničné priechody s Poľskom. „Poľská strana ohlásila, že v prevádzke bude mať zatiaľ dva priechody, kde je presmerovaná kamiónová a osobná doprava, a to Trstená a Vyšný Komárnik. Ostatné priechody budú zatvorené,“ priblížila Bárdyová. Uzatvorených je pätnásť hraničných priechodov so severným susedom na území Žilinského a Prešovského samosprávneho kraja.

Súvisiace články

Aktuálne správy