V nekonkurenčnej časti marcovej aukcie Slovensko žiadne ďalšie dlhopisy nepredalo

Aj po utorňajšej nekonkurenčnej časti aukcie štátnych bondov tak platí, že Slovensku sa v marci podarilo predať dlhopisy iba za 56 miliónov eur, oproti pôvodne predpokladaným 200 miliónom eur.

Štát v utorňajšej druhej časti aukcie štátnych dlhopisov už nepredal žiadne cenné papiere. Dokresľuje to celú marcovú aukciu štátnych cenných papierov, ktorá bola prvá povolebná a zároveň naplno odzrkadlila súčasnú situáciu na finančných trhoch. Štátu sa totiž podarilo požičať si na trhu iba časť toho, čo pôvodne plánoval, pre nízky dopyt zo strany investorov. V utorok pritom mohli investori nakúpiť v nekonkurenčnej časti aukcie dlhopisy splatné v roku 2031 za 5,2 milióna eur a dlhopisy splatné v roku 2030 za 6 miliónov eur.

Dopyt po slovenských štátnych dlhopisoch však výrazne klesol, čo ukázali výsledky pondelňajšej konkurenčnej časti aukcie. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) v aukciách spomínaných dvoch emisií zaznamenala celkový dopyt iba na úrovni 113 miliónov eur a predala dlhopisy len za 56 miliónov eur, oproti pôvodne predpokladaným 200 miliónom eur. Pre porovnanie, keď sa rovnaké dlhopisy predávali v januári, celkový dopyt investorov prekročil 450 miliónov eur a len v konkurenčnej časti aukcií sa predali cenné papiere za takmer 300 miliónov eur.

Riaditeľ ARDAL-u Daniel Bytčánek tento výsledok ohodnotil slovami, že zodpovedá aktuálnej krízovej situácii a dal sa očakávať. „Prvá povolebná aukcia sa konala v čase núdzového stavu na Slovensku a neistoty na finančných trhoch v súvislosti s ochorením COVID-19. To ovplyvnilo slabý záujem investorov, ktorý sme na základe vývoja v posledných dňoch očakávali,“ uviedol v pondelok po prvej časti aukcie pre agentúru SITA. Ďalší vývoj bude podľa neho závisieť od toho, kedy šírenie vírusovej infekcie dosiahne svoj vrchol najmä v Európe a kedy sa upokojí situácia na finančných trhoch.

Aj po utorňajšej nekonkurenčnej časti aukcie štátnych dlhopisov tak zostáva v platnosti, že v tomto roku Slovensko predalo štátne dlhopisy za 671 miliónov eur. Okrem toho štát v prvých dvoch mesiacoch roka predal aj štátne pokladničné poukážky spolu za 400 miliónov eur. Aukcie pokladničných poukážok by mali pokračovať aj budúci týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy