Fed proti koronavírusu: Sadzby na historické minimum a masívne odkúpenie aktív

, CNBC;SITA;TASR Foto: SITA/AP;TASR/AP

Menový výbor americkej centrálnej banky v nedeľu opäť znížil základnú úrokovú sadzbu, tentokrát o celé percento do pásma 0-0,25 %. Zároveň štartuje masívny program nákupov aktív v objeme najmenej 700 miliárd dolárov. Chce tak ochrániť americkú ekonomiku pred ekonomickými vplyvmi pandémie koronavírusu.

Fed bude udržiavať úrokové sadzby blízko nuly, kým si nebude istý, že je kríza zažehnaná, uviedla banka. Proti nedeľnému kroku hlasovala len jedna z 12 členov menového výboru Fedu, Loretta J. Mesterová. Tá vo výbore zasadá za Cleveland a bola za menej razantné zníženie sadzieb. Americká centrálna banka tiež oznámila, že od pondelka 16. marca bude nakupovať štátne pokladničné poukážky za 500 miliárd dolárov a hypotekárne cenné papiere (MBS) za 200 miliárd dolárov.

Fed zrazil tiež limitnú refinančnú sadzbu pre banky a diskontnú sadzbu o 125 bázických bodov na 0,25 % a predĺžil splatnosť úverov na 90 dní. Ďalej zrazil radu bánk požiadavky na rezervy na nulu. Fed úroky znížil nečakane už druhýkrát za menej než dva týždne. Fed naposledy znižoval základnú sadzbu 3. marca, kedy ju stlačil nadol o polovicu percentuálneho bodu. K zníženiu pristúpil mimo svojho regulárneho zasadnutia, čo sa stalo prvýkrát od finančnej krízy v roku 2008. Najbližšie pravidelné zasadnutie Fed-u venované menovo politickým otázkam je plánované na túto stredu.

Americký dolár po oznámení správy skokovo strácal voči euru na približne 1,120 EUR / USD z predchádzajúcich približne 1,107 EUR / USD. Futures na americké akciové indexy prudko oslabovali a narazili na limit možného poklesu.

Nedeľný krok Fedu obratom privítal americký prezident Donald Trump. "Veľmi ma to teší. Chcem Fedu zablahoželať," povedal Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome. Trump už dlhší čas žiada znižovanie sadzieb Fedom.

"Fed jednoznačne vystrelil z menovej bazuky, to je jasné," uviedol Peter Boockvar, investičný riaditeľ Bleakley Advisory Group. "Dúfajme, že táto zbraň bude účinná, pretože neviem, čo ďalšie by menová autorita ešte mohla trhu dodať. Koronavírus však žiadne množstvo peňazí nevylieči, na to je potrebný liek a čas."

 

"Spoločne s dôležitým fiškálnym balíčkom by opatrenia Fedu mali pomôcť zvládnuť ekonomické dopady šírenia koronavírusu," povedala Quincy Krosbyová z Prudential Financial pre CNBC. "Pozitívny vplyv bude postupne cítiť, teraz je ale trh hlavne napätý, či opatrenia proti šíreniu vírusu budú účinné."

Nedeľné opatrenia Fedu sú najrozsiahlejšou sadou podporných krokov v histórii banky. "Sme pripravení využiť plnú sadu nástrojov na podporu toku úverov k domácnostiam a firmám s cieľom podpory zamestnanosti a cenovej stability," vyhlásila centrálna banka USA.

Podľa Európskej centrálnej banky spúšťajú hlavné svetové centrálne banky spoločnú operáciu, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby bol v pondelok na trhu dostatok likvidity. Do akcie je okrem ECB a Fedu zapojená ešte britská, japonská, kanadská a švajčiarska centrálna banka, uvádza menový výbor ECB. Likviditu dolára vo svete cez swapové obchody má posilniť globálne koordinovaná akcia všetkých týchto bánk, ktoré znížili sadzby swapových kontraktov a predĺžili ich platnosť.Austrálska centrálna banka uviedla, že do finančného systému napumpuje dodatočnú likviditu a vo štvrtok (19. 3.) oznámi ďalšie kroky. Bank of Japan (BoJ) pristúpila k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky na mimoriadnom stretnutí a k zvýšeniu nákupu aktív. Firmám, ktoré nemajú dostatočnú hotovosť, ponúka jednoročné úvery s nulovým úročením. Japonská centrálna banka má pomerne obmedzený manévrovací priestor, nakoľko jej hlavná úroková sadzba sa už niekoľko rokov nachádza na úrovni mínus 0,1 percenta. Hlavným nástrojom na podporu ekonomiky tak zostáva program, v rámci ktorého sťahuje z trhu veľké objemy vládnych dlhopisov a iných aktív, čím sa snaží dodať na trhy potrebnú hotovosť.

Banka prijala opatrenia na mimoriadnom zasadnutí, ktoré sa podľa pôvodného plánu malo konať v stredu a vo štvrtok. Vďaka tomu zostala akciová burza v Tokiu relatívne stabilná, kým trhy inde v Ázii väčšinou prudko klesali. Dôvodom sú obavy, že pandémia môže byť pre globálnu ekonomiku oveľa škodlivejšia, ako sa pôvodne predpokladalo.

Aj európske akcie v pondelok klesli, pretože rozsiahle zásahy centrálnych bánk nedokázali zastaviť vlnu volatility, ktorá otriasla globálnymi trhmi. FTSE 100 otváral s poklesom o 4,7 percenta, londýnsky blue chip index sa priblížil tento rok stratám viac ako 30 percent. Výpredaj bol v celej Európe, nemecký Dax a francúzsky Cac 40 strácali 4,6 %. Paneurópsky akciový index STOXX 600 už klesol o 8,2 % na najnižšiu úroveň od roku 2012. Pod tento pád sa podpísali najmä burzy vo Francúzsku a Španielsku, keďže obe krajiny sa pripojili k Taliansku pri zavádzaní národnej blokády.

Letecké spoločnosti a cestovné kancelárie vrátane TUI, easyJet, AIG (majiteľ British-Airways), Air France-KLM patrili medzi tie subjekty, ktoré zaznamenali najväčšie straty, keďže pandémia zastavila cestovanie. Širší index firiem v oblasti cestovania a voľného času SXTP klesol o viac ako 12 %. Index parížskej burzy sa krátko po začiatku obchodovania znížil o 5,9 %, londýnsky index o 5,3 %, hlavný index milánskej burzy o 5,4 % a španielskej o 4,8 %. Hlavný index burzy vo Frankfurte nad Mohanom DAX  sa po začiatku obchodovania prepadol pod hranicu 9000 bodov. Konkrétne sa znížil o 5,6 % na 8715 bodov. To je nový míľnik vo vývoji indexu, ktorý sa minulý týždeň dostal pod 10.000 bodov. Akcie 30 spoločností DAX klesli na úroveň, na ktorej neboli od februára 2016 v reakcii na globálne opatrenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu, ktoré si vyberajú svoju daň od najväčšej európskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy