Kurz eura v utorok klesol na 1,1370 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v utorok klesol zo svojho viac než 1-ročného maxima dosiahnutého v pondelok (9. 3.).
V utorok neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,1370 USD. V pondelok sa jeho kurz dostal až na 1,1495 USD/EUR, čo bolo najviac od januára 2019.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,1390 (v pondelok: 1,1456) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8780 (0,8729) eura.
Negatívny vplyv na euro malo v utorok prinajmenšom dočasne zotavenie akciových trhov. Z tohto dôvodu oslabili aj ďalšie meny považované za bezpečné prístavy, ako sú japonský jen alebo švajčiarsky frank. Popoludní však zotavovaniu akcií začínal dochádzať dych. V pondelok sa burzy po celom svete prudko prepadli. Dôvodom boli obavy z epidémie koronavírusu a jej ekonomických dôsledkov a kolaps cien ropy.
Fakt, že je euro v súčasnosti považované za bezpečný prístav, zdôvodňujú experti aj nízkymi úrokovými sadzbami v eurozóne. Pretože v takejto situácii nehrozí nebezpečenstvo ďalšieho výrazného zníženia sadzieb, ktoré spravidla máva negatívny vplyv na kurz mien. Mierne zmeny sú však možné. ECB by napríklad mohla vo štvrtok znížiť jednu zo svojich sadzieb, aby zmiernila dôsledky epidémie koronavírusu. Americká centrálna banka (Fed) má však podstatne väčší priestor pre zníženie sadzieb, čo v očiach niektorých expertov aktuálne diskvalifikuje dolár ako bezpečný prístav.

Súvisiace články

Aktuálne správy