Hospodárstvo ohrozené koronavírusom Hongkong podporí sumou 120 mld. hongkonských dolárov

Vláda poskytne lacné úvery firmám, zníži daň zo zisku a každému dospelému obyvateľovi vyplatí 10 tis. hongkonských dolárov.

Vláda Hongkongu oznámila výdavky v sume 120 mld. hongkonských dolárov (HKD) na podporu ekonomiky, ktorú poškodili protesty a epidémia nového koronavírusu. Uviedol to v stredu hongkonský minister financií Paul Chan. Výsledkom plánovaných výdavkov bude rekordný deficit rozpočtu v sume 139,1 mld. HKD, čiže na úrovni zhruba 4,8 % hrubého domáceho produktu. Informuje o tom portál cnbc.com.

„Od januára je Hongkong ohrozený epidémiou nového koronavírusu. Musíme prijať rozhodné opatrenia,“ uviedol minister. K načrtnutým opatreniam patria úvery pre malé a stredné firmy s nízkymi úrokmi, redukcia dane zo zisku o 100 % maximálne do sumy 20 tis. USD a vyplatenie 10 tis. HKD každému obyvateľovi Hongkongu vo veku minimálne 18 rokov.

Ekonomika Hongkongu sa prvýkrát za desaťročie dostala do recesie, keďže v treťom kvartáli vlaňajška oslabila o 2,8 % a v štvrtom štvrťroku sa zmenšila o 2,9 %. Za celý minulý rok hongkonské hospodárstvo kleslo o 1,2 %.
(1 EUR = 8,4445 HKD)
(1 EUR = 1,084 USD)
https://www.cnbc.com/2020/02/26/hong-kong-announces-budget-as-coronavirus-protests-drag-down-economy.html

Súvisiace články

Aktuálne správy