Koronavírus znížil export Ruska do Číny za šesť týždňov roka takmer o tretinu

Export Ruska do Číny klesol v prvom mesiaci tohto roka o viac než pätinu. Následne sa tempo poklesu ešte zrýchlilo a za šesť týždňov roka klesol vývoz takmer o tretinu. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu v Číne, čo v druhej najväčšej svetovej ekonomike viedlo k výraznému zníženiu dopytu.
Podľa ruského denníka Izvestija, ktorý sa odvolal na údaje ruskej colnej správy na Ďalekom východe, export do Číny klesol v januári medziročne o 21 % na 620.000 ton. Za prvých 10 dní februára sa tempo poklesu prudko zrýchlilo, pričom za toto obdobie klesol vývoz medziročne o polovicu na 118.000 ton.
Situácia v Číne je pre Rusko dôležitá a prípadné predlžovanie obmedzení pre šírenie vírusu sa môže na ruskej ekonomike výrazne odraziť. Ruská vláda totiž v dôsledku sankcií západných štátov v roku 2014 začala pozornosť presúvať práve na Čínu.
„Spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky predstavuje pre ruský obchod nemalé riziko,“ povedala hlavná analytička Nordea Bank pre Rusko Tatiana Jevdokimovová, keďže Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska. „Čím dlhšie budú ekonomické aktivity v Číne obmedzené, tým je vyššie riziko výrazného narušenia logistických reťazcov a produkcie,“ dodala Jevdokimovová.

Súvisiace články

Aktuálne správy