AKTUALIZÁCIA – SOCIÁLNE: Zamestnanosť na Slovensku vo 4. štvrťroku vlaňajška medziročne stúpla o 0,7 %

Ako uviedol Štatistický úrad SR, zamestnanosť na Slovensku vo štvrtom kvartáli minulého roka dosiahla 2 milióny 456-tisíc osôb.

Správa „SOCIÁLNE: Zamestnanosť na Slovensku vo 4. štvrťroku vlaňajška medziročne stúpla o 0,7 %“ – rozšírená v druhom odseku o komentáre analytikov.

BRATISLAVA 14. februára (SITA) – Zamestnanosť na Slovensku sa vo štvrtom štvrťroku minulého roka zvýšila. Ako informoval Štatistický úrad SR, zamestnanosť v uvedenom období dosiahla 2 milióny 456 tisíc osôb. V porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2018 tak vzrástla o 0,7 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť zvýšila oproti štvrtému štvrťroku 2018 o 0,8 % a oproti tretiemu štvrťroku minulého roka o 0,1 %.

Ako pre agentúru SITA uviedol analytik Tatra banky Tibor Lörincz, spomaľovanie rastu zamestnanosti bolo očakávané. „Počet obyvateľov v produktívnom veku na Slovensku klesá, nezamestnanosť sa v zásade stabilizovala, preto aj možnosti rastu zamestnanosti sú obmedzené,“ tvrdí analytik. Rast zamestnanosti na Slovensku sa už bude spomaľovať aj podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej. „Je to konzistentné aj s pomalším rastom ekonomiky ako sme mali napríklad v roku 2018,“ povedala pre agentúru SITA.

Rýchly odhad zamestnanosti štatistici na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnia, doplnia o štruktúry jednotlivých ukazovateľov a publikujú 6. marca tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy