Mladí sporitelia v druhom pilieri by mali viac investovať do akcií, zhodujú sa viaceré politické strany

Zaviesť predvolenú sporiacu stratégiu pre sporiteľov v druhom pilieri tak, aby časť majetku sporiteľov bola investovaná do akcií podľa ich veku, sa v Národnom programe reforiem ešte vlani zaviazala aj súčasná vláda.

Mladí sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri by mali viac investovať do akcií. Zhodujú sa na tom viaceré politické strany, ktoré sa uchádzajú o priazeň voličov v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Na zlé umiestnenie úspor v druhom penzijnom pilieri poukázala aj analýza, ktorú koncom minulého roka predstavili viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor a ekonóm Pavol Povala. Zaviesť predvolenú sporiacu stratégiu pre sporiteľov v druhom pilieri tak, aby časť majetku sporiteľov bola investovaná do akcií podľa ich veku, sa v Národnom programe reforiem ešte vlani zaviazala aj súčasná vláda. Malo by sa tak stať do konca tohto roka.

Ako pre agentúru SITA uviedla expertka strany Za ľudí na sociálnu politiku Vladimíra Marcinková, zhodnotenie úspor ľudí na dôchodok v druhom pilieri je v súčasnosti znižované príliš konzervatív­nym rozložením investícií. Zodpovednosť za tento pre ľudí nepriaznivý stav má podľa nej predchádzajúca vláda. "Považujeme za vhodné, aby v druhom pilieri bola prednastavená investičná stratégia pre tých ľudí, ktorí nemajú skúsenosti s investovaním na finančných trhoch. Pravdaže, je potrebné zachovať slobodu sporiteľov rozhodnúť sa aj pre inú kombináciu fondov," uviedla pre agentúru SITA.

Za zmeny pri investovaní v druhom pilieri sa prihovára aj strana SaS. "Navrhujeme prednastavené investičné stratégie podľa životného cyklu klienta a privítali by sme aj väčšiu konkurenciu v systéme dôchodkového sporenia," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková. Prispôsobenie výberu fondov sporiteľov k ich zostávajúcemu obdobiu sporenia, aby sa im primerane zhodnotili úspory na dôchodok, považuje za najväčšiu výzvu v druhom pilieri strana Most-Híd. "V roku 2013 presunul štát úspory ľudí do nesprávnych fondov, čo bola fatálna chyba, dôsledkom ktorej prišli sporitelia o potenciálny veľký výnos," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme. Ako upozornila, kým v marci 2013 podľa analýzy Inštitútu finančnej politiky investovalo do negarantovaných fondov až 88 % sporiteľov, o mesiac neskôr to bolo už len 9 %. "To bol dôsledok neodborného štátneho paternalizmu, ktorý pripravil mnohých ľudí o výnosy," dodala hovorkyňa Mosta-Híd.

"V druhom pilieri budeme presadzovať väčšiu finančnú gramotnosť, informačnú povinnosť dôchodkových správcovských spoločností aj regulátora a zmenu nastavenia investičných stratégií," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa strany Dobrá voľba Martina Šoltésová. Opatrnejší postup presadzuje hnutie OĽaNO. Podľa experta hnutia OĽANO pre oblasť rodinnej politiky, podnikania a ekonomiky Petra Kremského by mladí sporitelia nemali investovať do akcií nasilu. "Budeme ich k tomu vyzývať, dôležitá je osveta a vysvetľovacia kampaň. Povinné investovanie by sa mohlo vypomstiť pri prudkom páde kapitálových trhov," povedal pre agentúru SITA.

Koalícia PS/Spolu a strany KDH, Sme rodina a ĽSNS sa k investovaniu mladých sporiteľov do akcií priamo nevyjadrili.

Najväčším problémom druhého dôchodkového piliera je zlé umiestnenie úspor, a to bez ohľadu na rizikový profil investora. Uvádza sa to v analýze, ktorú v decembri minulého roka predstavili viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor a ekonóm Pavol Povala. "Aj keby sme uvažovali o čisto dlhopisových fondoch, sporitelia stratili v uplynulých 15 rokoch oproti zahraničným benchmarkom zhruba dve miliardy eur. Pri štandardných alokáciách do akcií je to násobne viac," tvrdia. Kritizujú tiež výšku poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré sú podľa nich na vyššej hodnote, ako majú podobné schémy vo svete. "Súčasná situácia je výsledkom kombinácie veľmi negatívnych politických zásahov do systému a nepresvedčivej výkonnosti správcovských spoločností," uviedli Ódor s Povalom. Na to, aby sa záujmy sporiteľov dostali na prvé miesto, v druhom penzijnom pilieri musia podľa nich nastať radikálne zmeny.

Ak by bola podľa autorov analýzy politická vôľa priniesť stabilitu do dôchodkového systému, v prvom rade bude potrebné riešiť umiestnenie úspor ľudí na trhoch. Ódor s Povalom odporúčajú určiť pre dôchodkové spoločnosti agresívnejšie investičné stratégie a znížiť poplatky, ktoré správcovia dôchodkových fondov inkasujú od sporiteľov. Dôležitým rozhodnutím by bolo podľa dvojice ekonómov počiatočné umiestnenie úspor do fondov. Sporiteľ by mal podľa nich sám rozhodnúť o tom, kde sa budú jeho príspevky do druhého piliera investovať. "Vzhľadom na relatívne nízku úroveň finančnej gramotnosti na Slovensku navrhujeme, aby otázka investičnej stratégie bola voľbou z limitovaného počtu alternatív," uvádza sa v analýze. Podľa skúseností zo zahraničia by na začiatku sporenia mala smerovať do akcií väčšina prostriedkov.

Agentúra SITA k tejto téme oslovila aj vládne strany Smer-SD a SNS. Do stanoveného termínu však svoje odpovede nezaslali.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy