Britský obchod bude podľa ministra financií krajiny prosperovať napriek hraničným kontrolám s EÚ

Budeme mať lepšiu budúcnosť ako nezávislý suverénny štát obchodujúci s európskymi priateľmi, ale zároveň viac obchodujúci so zvyškom sveta, tvrdí Sajid Javid.

Britský zahraničný obchod bude prosperovať napriek tomu, že po skončení prechodného obdobia po brexite sa zavedú medzi Britániou a Európskou úniou hraničné kontroly, vyhlásil britský minister financií Sajid Javid. Minister pripustil, že hladký obchod Británie s úniou bude minulosťou, ale povedal, že Británia bude mať „lepšiu budúcnosť“. Združenie britských maloobchodníkov (BRC) nedávno varovalo, že hraničné kontroly po skončení prechodného obdobia by mohli spôsobiť problémy pri dodávkach čerstvých potravín, ak nenastane rozsiahla modernizácia hraničných zariadení. Britský minister financií však vyhlásil, že dodávateľské reťazce „budú chránené“. Informuje o tom portál bbc.com.

„Budeme mať lepšiu budúcnosť ako nezávislý suverénny štát obchodujúci s európskymi priateľmi, ale zároveň viac obchodujúci so zvyškom sveta,“ povedal šéf britského rezortu financií pre BBC. Dodal, že britská vláda bude chrániť automobilový sektor a iné odvetvia, ktoré závisia od hladkého obchodu. „Úzko spolupracujeme s automobilovým sektorom … Jasne sme povedali, že nastanú určité zmeny, ale môže sa to urobiť takým spôsobom, aby sektor naďalej prosperoval,“ dodal Sajid Javid.
https://www.bbc.com/news/business-51460315

Súvisiace články

Aktuálne správy