Rast čínskej ekonomiky by sa mohol spomaliť na menej ako 2 %

Tempo rastu čínskej ekonomiky by sa mohlo spomaliť na menej ako 2 %. Uviedla to Freya Beamishová, hlavná ekonómka pre Áziu spoločnosti Pantheon Macroeconomics.
Čína v pondelok (3. 2.) večer informovala, že novým koronavírusom sa už nakazilo viac ako 20.400 ľudí v krajine a celkový počet jeho obetí je 425.
Rýchle šírenie vírusu vyvolalo obavy z možného pádu druhej najväčšej ekonomiky sveta. Firmy v Číne už začali pociťovať vplyv klesajúceho dopytu a zatvorenia množstva veľkých podnikov, pričom mnohé z nich sú ťahúňmi hospodárstva.
Beamishová predpovedala, že hrubý domáci produkt (HDP) Číny sa v prvých troch mesiacoch roka medzikvartálne zníži v dôsledku odstavenia mnohých firiem v už aj tak spomaľujúcej sa ekonomike. A medziročne výrazne klesne.
Experti v tejto súvislosti pripomínajú, že úrady v 24 čínskych provinciách, regiónoch a mestách, ktoré sa vlani podieľali až 80 % na HDP a 90 % na čínskom exporte, nariadili predĺženie odstávky v podnikoch po oslavách nového lunárneho roka minimálne do 10. februára.
Samotné úrady uviedli, že odstávky by mohli znížiť medziročný rast HDP o 1 percentuálny bod. To naznačuje, že čínska vláda bude mať problém dosiahnuť tohoročné plánované tempo rastu hospodárstva o 6 %, dodala Beamishová.
Čína minulý mesiac oznámila, že jej ekonomika v roku 2019 vzrástla o 6,1 %. Ale Beamishová sa domnieva, že už na konci minulého roka bol rast čínskeho hospodárstva „extrémne slabý“. Podľa nej by mohlo tempo jeho expanzie v 1. kvartáli klesnúť aj pod 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy