Kybernetické útoky sú hrozbou najmä v zdravotníctve, hackeri ich urobia už za pár stoviek dolárov

Únik firemných dát pritom môže podľa advokátskej kancelárie Havel & Partners spoločnostiam spôsobiť rôzne problémy, od hrozby vysokej pokuty za porušenie pravidiel GDPR až po žaloby zo strany poškodených.

Najväčšiemu riziku kybernetických útokov je vystavený sektor zdravotníctva. Upozorňuje na to advokátska kancelária Havel & Partners na základe údajov spoločnosti romITech. Vysoké riziko kybernetických útokov odborníci evidujú aj vo finančnom sektore, hrozia však aj malým podnikateľom či remeselníkom. Ako dodáva kancelária Havel & Partners, ktorá sa dlhodobo venuje kybernetickým útokom po právnej stránke, hackeri sú v súčasností ochotní napadnúť informačné systémy firiem už za niekoľko stoviek dolárov.

Kybernetické útoky pritom podľa zástupcov kancelárie Havel & Partners môžu spôsobiť podnikateľom rôzne problémy. Pri úniku dát môžu totiž čeliť pokute pre porušenie pravidiel GDPR, ktorá môže dosiahnuť až 4 % z obratu až do výšky 20 miliónov eur. Firmy tiež môžu čeliť žalobe zo strany poškodeného, ktorým môže byť klient, alebo tiež môže mať priamy dopad na biznis a spôsobiť firme reputačný problém.

„V dnešnej dobe má veľké množstvo útokov pôvod v online prostredí, kde sa ukazuje ako extrémne ťažké útočníka vypátrať. Často teda nie je k dispozícii osoba, ktorú by bolo možné o náhradu škody zažalovať. Akákoľvek následná aktivita je už len o hasení požiarov, a preto sa najviac oplatí investovať do prevencie,“ uviedol Štepán Štarha z Havel & Partners.

Prevenciu je podľa neho vhodné koncipovať ako dovnútra firmy formou školení, či poučení zamestnancov o rizikách, zabezpečenia serverových a užívateľských zariadení, tak i externe. A to zase zvyšovaním bezpečnosti infraštruktúry, bezpečnostnými požiadavky na dodávateľa, či oznamovacími povinnosťami.

Súvisiace články

Aktuálne správy