Francúzsko môže vetovať predaj British Steel čínskej spoločnosti Jingye Group

Zbankrotovaná britská spoločnosť British Steel vlastní vo Francúzsku továreň, ktorú považuje tamojšia vláda za strategický podnik.

BRATISLAVA 1. februára (SITA) – Francúzsko môže zablokovať chystaný predaj britskej hutníckej spoločnosti British Steel čínskej firme Jingye Group. Informuje o tom v sobotu portál bbc.com, ktorý sa odvoláva na zdroje oboznámené s problematikou. Dohoda z novembra minulého roka predpokladá, že čínsky partner kúpi zbankrotovanú firmu za 50 mil. GBP. Jingye Group sa tiež zaviazala udržať v Británii zhruba štyritisíc pracovných miest. Transakcia si však vyžaduje súhlas francúzskej vlády. Dôvodom je, že British Steel vlastní vo Francúzsku továreň, ktorú považuje vláda za strategicky významný podnik. Vetovaním obchodu hrozí francúzsky minister Bruno Le Maire. Ten mal so zámerom Paríža oboznámiť britského ministra financií Sajida Davida, s ktorým sa stretol minulý týždeň v Bruseli. Divízia British Steel vo francúzskom meste Hayange na severo-východe krajiny je kľúčovým dodávateľom ocele francúzskemu štátom vlastnenému železničnému prepravcovi SNCF.

British Steel v súčasnosti riadi vláda, a to od mája, keď sa firma dostala do bankrotu. Jingye Group má 23 500 zamestnancov. Hlavnou oblasťou jej podnikania je produkcia ocele a železa, ale pôsobí aj v turizme, hotelierstve a v segmente realít. V rámci tohtoročného rebríčka 500 najväčších čínskych spoločností je Jingye Group na 217. pozícii.
(1 EUR = 0,84175 GBP)

https://www.bbc.com/news/business-51325915

Súvisiace články

Aktuálne správy