Mechanizmus na pomoc občanom EÚ v čínskom meste Wu-chan bol spustený

Na základe žiadosti Francúzska bol v dôsledku rozšírenia nového typu koronavírusu zo strednej Číny aktivovaný mechanizmus civilnej ochrany Európskej únie (EÚ). Ten spustil pomoc pri poskytovaní konzulárnej podpory občanom EÚ v čínskom meste Wu-chan. Ako informovala Jana Varinská zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií (SACKA), o aktivácii mechanizmu vydalo v stredu informáciu Európske združenie asociácií cestovného ruchu (ECTAA), ktorého je SACKA členom.
EÚ bude spolufinancovať dopravné náklady na lietadlá, ktoré prepravia občanov EÚ z čínskeho mesta Wu-chan. „Prvé lietadlo odlieta dnes z Francúzska, zatiaľ čo druhé bude letieť neskôr v tomto týždni. Občania EÚ, ktorí sú prítomní v regióne a chcú byť repatriovaní, môžu požadovať túto službu bez ohľadu na svoju štátnu príslušnosť,“ priblížila Varinská.
Ako uviedla SACKA, počiatočné čísla naznačujú, že v prvom lietadle sa bude prepravovať približne 250 francúzskych občanov a v druhom lietadle sa prepraví viac ako 100 občanov EÚ z iných krajín.
SACKA zdôraznila, že ide zatiaľ o prvú žiadosť o pomoc a ďalšie môžu prísť v nasledujúcich dňoch. Podľa informácií z ECTAA ponúkajú letecké spoločnosti a mnoho cestovných kancelárií bezplatné zrušenie či zmenu plánu cesty do Číny. „V prípade potreby repatriácie našich občanov z danej oblasti odporúčame obrátiť sa na najbližšie zastupiteľstvo našej krajiny alebo na ministerstvo zahraničných vecí SR,“ poznamenala Varinská.

Súvisiace články

Aktuálne správy