Opatrný optimizmus: Investori panikária, ale koronavírus zatiaľ nevyzerá ako čierna labuť

, theconversation;marketwatch Foto:SITA/AP;getty images

Existuje niekoľko dôvodov, prečo byť tentoraz aspoň o niečo optimistickejší. Hoci sa v tomto momente dajú ekonomické náklady len ťažko vyčísliť, koronavírus bude mať podľa analytikov iba malý vplyv na globálnu ekonomiku, a s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o dopad krátkodobý.

Opäť sa rozozvučal poplašný signál. Finančné trhy v súvislosti s novým koronavírusom zostale najskôr pomerne pokojné. Po správach o rastúcom počte obetí začali trhy klesať. Všetko od akciových trhov po ropu Brent kleslo o niekoľko percent, keďže všetky oči sa upierali na najnovšie správy o rozšírení nákazy.

Trhy sa 24. januára upokojili a trochu vzrástli, investori mali podozrenie, že obavy boli prehnané. Situáciu ale nikto nepodceňuje, mohla by z nej byť čierna labuť, čo je nepredvídateľná a závažná udalosť spôsobujúca výrazný pokles globálnej ekonomiky. Najzreteľnejším príkladom čiernej labute sú útoky z 11. septembra 2001.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo byť tentoraz o niečo optimistickejší. Po prvé, ústredná a miestne vlády v Číne sú skúsenejšie a zdá sa, že postupujú zodpovednejšie ako počas vypuknutia SARS pokiaľ ide o určovanie rizika a závažnosti vírusu. Do karantény umiestnili Wu-chan, mega mesto a dopravný uzol Číny s počtom obyvateľov takmer 9 miliónov a ekonomikou približne o veľkosti Maďarska. Prijali aj ďalšie celoštátne opatrenia, ako napríklad dočasné zatvorenie kín a odvolanie mnohých vopred naplánovaných vonkajších predstavení po celej krajine, limity pre cestovanie. Tým sa preukázala schopnosť a odhodlanie krajiny bojovať s epidémiou pomocou všetkých dostupných zdrojov, ktoré sú  k dispozícii.

Po druhé, hoci masívne cestovanie na čínsky Nový rok spôsobilo šírenie choroby, zároveň štátne sviatky dokázali kompenzovať niektoré negatívne vplyvy. Skutočnosť, že väčšina výrobných a iných obchodných činností v celej krajine bola počas lunárneho nového roka asi týždeň odstavená, počas tohto obdobia bude ekonomický dopad obmedzený. Dopad na Čínu je už zrejmý, keďže 35 miliónov ľudí je v karanténe. Indexy akciového trhu Šenzen a Šanghaj klesli o 3,52 % a 2,75 % predtým, ako sa uzavreli kvôli novoročnej prestávke v obchodovaní.

Ak sa krajine podarí dostať koronavírus pod kontrolu, hospitalizovať väčšinu pacientov pred skončením dovolenkového obdobia 8. Februára, nie je zrejmý dôvod domnievať sa, že choroba bude mať pretrvávajúci účinok počas významného časového horizontu.

Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že je nepravdepodobné, že by koronavírus významne ovplyvnil svetovú ekonomiku. A na základe toho, čo vieme, vplyv na Čínu bude pravdepodobne krátkodobý. Ak by sa však počet infikovaných alebo úmrtnosť prudko zvýšila, vplyv by sa mohol zhoršiť. Dnes je ale panika na trhu kvôli nadmernému strachu investorov. Hlavne z týchto piatich dôvodov.

1. Porovnávanie sa históriou
Smrteľný a nákazlivý koronavírus je zatiaľ veľkou neznámou. Aj keď sa ukáže, že koronavírus je rovnako nákazlivý a smrteľný ako napríklad Ebola, s najväčšou pravdepodobnosťou bude úspešne potlačený. Prepuknutie Eboly pred niekoľkými rokmi sa účinne udržalo pod kontrolou, rovnako ako prepuknutie závažného akútneho respiračného syndrómu (SARS) v rokoch 2003-04 a respiračný syndróm na Blízkom východe (MERS) začiatkom poslednej dekády. „Všetky tri ohniská boli potlačené skôr, ako mohli mať významný vplyv na globálnu ekonomiku alebo finančné trhy na celom svete,“ hovorí Ed Yardeni z Yardeni Research. „Očakávame rovnaký výsledok aj pri súčasnom prepuknutí choroby.“

Dobrou správou je aj pokrok v zdravotníctve. „Zdravotnícke technológie značne pokročili,“ hovorí Andrew Tilton, hlavný ázijský ekonóm Goldman Sachs. „Čínske úrady už tento vírus sekvenovali a zdieľali ho s globálnou zdravotníckou komunitou. Americké centrá pre kontrolu chorôb práve vyvinuli test na vírus." Ďalším pozitívom je, že povedomie verejnosti sa zdá byť oveľa vyššie z dôvodu rýchlejšej oficiálnej reakcie Číny, informácií na internete a sociálnych médiách, hovorí Tilton. Miestne úrady v Číne hlásili SARS začiatkom januára 2003, prvá oficiálna tlačová konferencia o SARS sa uskutočnila až 11. februára.

2. Karanténa sa týka malej časti Číny
Aký bude mať dopad uzavretia provincie na čínsku ekonomiku? Doteraz sa izolácia týka iba približne 60 miliónov ľudí z 1,4 miliardy obyvateľov. Provincia Hubei produkuje iba asi 4,7 % celkového čínskeho HDP, podľa údajov Národného štatistického úradu Číny.

3. Vírus vypukol vo vhodnom čase
Čínske hospodárstvo sa chystalo ukončiť oslavy čínskeho Nového roku, keď došlo k prepuknutiu choroby. Takže produktivita už bola naplánovaná na sezónne poklesy. Pokiaľ vírus v Číne vytvára strach a nepokoje, alebo poškodzuje ekonomiku, oslabuje to pozíciu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v rokovaniach s USA. To by naznačovalo ľahšiu cestu k pokroku, pozitívny signál pre obchodnú dôveru a americký akciový trh. Zlou správou je, samozrejme, že oveľa viac ľudí v Číne má plány na cestovanie okolo nového roka, čo by mohlo spôsobiť rýchlejšie šírenie vírusu.

4. Verejnosť má zvyčajne tendenciu nadmerne reagovať na ohrozenia zdravia
Vždy, keď dôjde k novému prepuknutiu vírusu, sú ľudia pod vplyvom mediálnej ozveny, ktorá sa k príbehu vracia a opakuje ho. Vnáša tým strach a obavy do mysle investorov aj širokej verejnosti. To isté sa deje na sociálnych sieťach, kde sa informácie môžu šíriť nekontrolovane. To zosilňuje vnímanie rizika, ale nie samotné riziko. V určitom okamihu a možno čoskoro sa médiá presunú na ďalší príbeh dňa a obavy z koronavírusu sa zmiernia. Tentoraz ale dopad mediálnej ozveny bol ešte znásobený iným problémom. Nálada investorov bola mimoriadne býčia, čím sa trh stal zraniteľnejším voči „zlým správam“. “A negatívnym titulkom. Nadmieru býčí investori sú presvedčení, že sa nič nemôže pokaziť. Takže keď sa objaví niečo negatívne, sú prekvapení a cítia sa zradení, čo eskaluje ich predaj.

Oznam v lekárni: Ochranné rúška sú vypredané
Časť prehnanej reakcie na koronavírus súvisí so skutočnosťou, že ide o niečo nové a pochádza z cudzej krajiny. Obavy z toho sa zdajú iracionálne, ak vezmeme do úvahy nasledujúce kontrasty. Doposiaľ si koronavírus vyžiadal menej okolo stovky životov. SARS, ktorý tiež vyvolal rozsiahly panický a investorský výpredaj, si vyžiadal stovky životov. Naopak, iné chrípkové vírusy, ktoré sa v USA objavili vlani, si vyžiadali 34 000 obetí, ale na rozdiel od koronavírusu a SARS však tieto chrípkové vírusy nemali žiaden vplyv na akciový trh. To naznačuje, že súčasná hystéria vyvíjajúca sa pri koronavíruse je iracionálna.

5. Každý hospodársky dopad bude mať krátkodobý charakter
Obavy z koronavírusu by mohli mať dopad na turistický ruch po celom svete a spôsobiť pokles spotrebiteľských výdavkov v Ázii a USA. Tento účinok sa však dosť rýchlo vytráca. „Tieto zníženia výdavkov sú krátkodobé, pretože spotrebitelia budú nakoniec unavení z odkladania výdavkov na potešenie,“ hovorí Jay Bryson, hlavný ekonóm spoločnosti Wells Fargo Securities. Jednou z obáv je, že škrt spotrebiteľských výdavkov a cestovných nákladov by mohol stačiť na to, aby to malo dopad na hospodársky rast. Účinok však bude pravdepodobne opäť obmedzený. „Negatívny dopad vírusových ohnísk na rast a ceny aktív sa zvyčajne normalizuje v priebehu niekoľkých mesiacov,“ hovorí Tilton z Goldman Sachs. „Vypuknutie koronavírusu by mohlo viesť k veľkým výkyvom na pevninskej Číne a dopadu na objavujúci sa rast Ázie v prvom polroku, ale oveľa menší vplyv na celoročný rast, ak sa budeme držať scenára SARS,“ hovorí ekonóm JP Morgan Bruce Kasman.

Niekoľko uplynulých udalostí bude naďalej podporovať ekonomiku a akciový trh, hovorí hlavný investičný stratég Baird Bruce Bittles. Uvádza nedávny pokrok v obchodných rokovaniach medzi USA a Čínou, akomodatívny prístup Fedu, nízke úrokové sadzby a tlmenú infláciu. „Neočakávame, že tieto faktory podporujúce dôveru investorov a spotrebiteľské výdavky sa čoskoro zmenia,“ hovorí.

Súvisiace články

Aktuálne správy