Japonský zahraničný obchod vlani už druhý rok v rade skončil v deficite

Export krajiny poškodilo oslabenie dopytu v Číne v dôsledku colnej vojny.

Zahraničný obchod Japonska vlani už druhý rok v rade skončil v deficite, keďže export krajiny poškodilo oslabenie dopytu v Číne v dôsledku colnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom. Podľa údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila japonská vláda, vývoz krajiny v minulom roku oslabil o 5,6 percenta na úroveň 76,9 bil. jenov (JPY). Dovoz do Japonska sa zmenšil menej výrazne, a to o päť percent na 78,6 bil. JPY. Výsledkom bol obchodný deficit v objeme 1,6 bil. JPY.

V obchode s USA Japonsko v roku 2019 dosiahlo prebytok vo výške 6,6 bil. JPY. Export na americký trh totiž oproti roku 2018 oslabil iba o 1,4 percenta, pričom dovoz z USA sa znížil o 4,4 percenta. Export japonských áut na americký trh, ktorý tvorí takmer 40 percent vývozu krajiny do USA, však oslabil o 5,5 percenta.

V decembri japonský export naďalej oslaboval a zmenšil sa o 6,3 percenta, hoci išlo o pomalšie tempo jeho poklesu ako v predošlom mesiaci. Dovoz do Japonska sa v decembri zmenšil o necelých päť percent. „Pokiaľ ide o budúcnosť, domnievame sa, že zotavenie exportu bude slabšie, ako mnohí očakávajú. Ide o odzrkadlenie nášho názoru, že rast hrubého domáceho produktu hlavných obchodných partnerov Japonska zostane v tomto roku utlmený,“ uviedol Tom Learmouth zo spoločnosti Capital Economics.

Súvisiace články

Aktuálne správy