Audit podľa rezortu financií potvrdzuje pokles chybovosti v štátnom účtovníctve

V konsolidovaných závierkach rozpočtových kapitol za rok 2018 totiž podľa ministerstva financií audítori identifikovali 36 zistení, čo znamenalo medziročný pokles o 8 %.

Chybovosť v konsolidovaných účtových závierkach štátu sa znižuje. V závierkach za rok 2018 totiž podľa ministerstva financií audítori identifikovali 36 zistení, čo znamenalo medziročný pokles o 8 %. Oproti vôbec prvému auditu účtovných závierok štátu z roku 2010 sa však chybovosť znížila už o 80 %. Za rok 2018 pritom zostavilo konsolidovanú účtovnú závierku dvadsať kapitol štátneho rozpočtu. Ministerstvo financií SR, okrem svojej vlastnej, spracovalo aj konsolidovanú závierku za celú ústrednú správu.

„Audítori overovali napríklad dodržiavanie zákona o účtovníctve, správnosť uplatnených účtovných postupov, akruálneho princípu či súlad výročných správ so závierkami. Súčasťou auditu bola aj IT previerka bezpečnosti ekonomických systémov a spoľahlivosti zaznamenávania transakcií,“ uvádza rezort financií.

Pri realizácii auditu sa používajú medzinárodné audítorské štandardy ISA, ktoré kladú na výkon auditu a na samotnú audítorskú spoločnosť prísne nároky v oblasti odbornosti, nestrannosti a transparentnosti procesu. V poradí deviaty audit štátneho účtovníctva vykonala spoločnosť Deloitte Audit, s.r.o. Vybraná bola na základe verejnej súťaže. Zaangažovaných bolo takmer 60 audítorov, ktorí boli zoskupení do 11 tímov a pridelení k jednotlivým ministerstvám a ostatným kapitolám štátneho rozpočtu. Samotný audit sa konal od marca až do decembra 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy