Francúzsko už eviduje pokles vývozu vín pre americké clá

Francúzsko zaznamenalo ku koncu minulého roka pokles vývozu svojich vín, čo je dôsledok dovozných ciel zavedených Washingtonom pre spor za dotácie Európskej únie v prospech výrobcu lietadiel Airbus. Uviedol to v utorok štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Jean-Baptiste Lemoyne.
Francúzske vína sú na zozname produktov Európskej únie, na ktoré USA zaviedli sankčné 25-percentné clá po tom, ako Svetová obchodná organizácia (WTO) rozhodla, že Brusel poskytoval Airbusu neoprávnené dotácie. USA následne dostali možnosť zaviesť voči EÚ sankcie v hodnote 7,5 miliardy USD (6,71 miliardy eur). Washington tak urobil v októbri, pričom okrem francúzskych vín uvalil clá napríklad aj na talianske syry či škótsku whisky.
„Clá sa už na vývoze odrazili, najmä v prípade vín strednej triedy,“ povedal Lemoyne v rozhovore pre agentúru Reuters. Konkrétne údaje nezverejnil, dodal však, že počiatočné náznaky vplyvu ciel by mali priniesť údaje o vývoji obchodu za mesiac november, ktoré Francúzsko zverejní v stredu 8. januára.
Spojené štáty sú najväčším dovozcom francúzskych vín. V roku 2018 doviezli USA z Francúzska vína zhruba za 1 miliardu USD.
Francúzski vinári už v októbri varovali pred stratou časti amerického trhu v dôsledku ciel pre spor za Airbus. Hrozia im pritom aj ďalšie clá, a to za digitálnu daň, ktorú Francúzsko zaviedlo voči technologickým koncernom a s ktorou Washington nesúhlasí. Americká vláda v tomto smere pohrozila uvalením až 100-percentných dovozných ciel na vybrané produkty, medzi nimi aj na francúzske šampanské. Jeho vývoz do USA dosahuje ročne približne 700 miliónov USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy