Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v novembri vzrástli

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v novembri 2019 po poklese v predchádzajúcom mesiaci ožili a vzrástli. Informoval o tom v utorok európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa predbežného odhadu Eurostatu sa maloobchodný predaj v krajinách, ktoré platia eurom, v novembri 2019 po očistení od sezónnych vplyvov zvýšil o 1 % oproti októbru, keď medzimesačne klesol o 0,3 %. V celej EÚ stúpol maloobchodný predaj v novembri o 0,6 % po znížení o 0,2 % v októbri.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodný predaj po očistení od kalendárnych vplyvov zvýšil v novembri o 2,2 % v eurozóne a o 1,9 % v EÚ.
Štatistiky tiež ukázali, že v novembri oproti októbru 2019 v eurozóne vzrástli tržby z predaja nepotravinárskych produktov o 1,4 % a z predaja potravín, nápojov a tabaku o 0,7 %, zatiaľ čo tržby z predaja palív klesli o 1 %.
V celej Únii sa predaj nepotravinárskych výrobkov v sledovanom období zvýšil o 0,9 % a potravín, nápojov a tabaku o 0,5 %. Predaj palív klesol, a to o 0,8 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých údaje za november mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast maloobchodného predaja zaznamenali v Poľsku (o 3,3 %), Belgicku (2,7 %) a Lotyšsku (2,6 %). Najväčší pokles nahlásili v Spojenom kráľovstve (-1,7 %), Írsku (-0,9 %) a Fínsku (-0,5 %).
V medziročnom porovnaní v eurozóne v novembri 2019 najviac vzrástli tržby z predaja nepotravinárskych výrobkov, a to o 3,1 %. Nasledovali potraviny, nápoje a tabak o 1,7 %, zatiaľ čo v prípade palív tržby klesli o 1,4 %.
V celej EÚ sa zvýšil predaj nepotravinových výrobkov o 2,5 %, potravín, nápojov a tabaku o 1,7 %, kým tržby z palív sa znížili o 0,9 %.
V novembri stúpol najstrmšie maloobchodný predaj v Maďarsku (o 7,3 %), Rumunsku (6,5 %) a Poľsku (5,9 %). Najväčší pokles oznámili Slovensko (-4 %), Slovinsko (-2 %) a Británia (-1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy