Francúzsko a USA si dali 15 dní na vyriešenie sporu o digitálnu daň

Francúzsko a Spojené štáty americké si dali 15 dní na vyriešenie sporu o digitálnu daň pre americké technologické giganty. Uviedol to v utorok francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Dodal, že v pondelok (6. 1.) si dlho telefonoval s americkým kolegom Stevenom Mnuchinom.
„Dali sme si presne 15 dní na to, aby sme túto záležitosť vyriešili v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD),“ vyhlásil. Minister zároveň vyzval Washington, aby počas tohto obdobia USA nezavádzali proti Francúzsku žiadne sankcie.
„Dlho som hovoril s ministrom financií USA Stevenom Mnuchinom. Rozhodli sme sa zintenzívniť snahu o nájdenie kompromisu v rámci OECD v otázke digitálnej dane,“ povedal Le Maire novinárom v Paríži po stretnutí s eurokomisárom pre obchod Philom Hoganom, ktorý zdôraznil, že európsky blok sa v spore „postaví za Francúzsko“.
Americký prezident Donald Trump minulý mesiac pohrozil Parížu trestom za novú daň pre technologické giganty. Plánuje zaviesť odvetné clá vo výške 2,4 miliardy USD (2,14 miliardy eur) na francúzske vína, syry, kozmetiku, kabelky a ďalšie produkty.
Le Maire v pondelok vyzval Washington, aby upustil od sankcií, a varoval pred možnými odvetnými opatreniami Európskej únie (EÚ).
„Takáto obchodná vojna nie je v záujme nikoho,“ povedal Le Maire pre rozhlasovú stanicu France Inter a vyzval USA, aby prejavili múdrosť. Poznamenal tiež, že na stretnutí s Hoganom „preskúma možnosť odvetných opatrení“.
Francúzsko minulý rok schválilo daň pre technické firmy, ktoré využívajú krajiny EÚ s nízkymi daňami, ako je napríklad Írsko, kde si zaregistrujú svoje oficiálne sídlo a platia tak len minimálnu daň v iných štátoch bloku, aj keď tam generujú obrovské zisky. Tieto firmy tak po novom zaplatia daň vo výške 3 % z ročných príjmov z internetových služieb vo Francúzsku.
Washington tvrdí, že daň bola ušitá na mieru americkým spoločnostiam, ako sú Google, Apple, Facebook či Amazon.

Súvisiace články

Aktuálne správy