Akciové trhy v Európe a Ázii väčšinou strácali, čaká sa na podrobnosti čínsko-americkej obchodnej dohody

USA a Čína majú začiatkom januára podpísať čiastkovú obchodnú dohodu. Vzhľadom na chýbajúce podrobnosti je otázne, aký bude jej reálny dopad v prípade, že sa obe strany nedohodnú na vyriešení zostávajúcich otvorených otázok.

Ázijské a európske akciové trhy v pondelok väčšinou strácali. Šanghajská burza ale výrazne posilnila v reakcii na krok čínskej centrálnej banky, ktorá komerčným bankám ďalej zmiernila podmienky na poskytovanie úverov. Investori čakajú na aktualizované informácie k čiastkovej obchodnej dohode medzi USA a Čínou. Tú by mali Peking a Washington podľa Bieleho domu podpísať začiatkom januára. Podrobnosti dohody však stále nie sú známe. Je preto otázne, aký bude jej reálny dopad v prípade, že sa obe strany nedohodnú na vyriešení zostávajúcich otvorených otázok.

Nemecký index DAX okolo poludnia odpisoval 0,3 %, francúzsky CAC 40 0,2 % a britský FTSE 100 0,1 %.

Zložený šanghajský index pondelkové obchodovanie uzavrel so ziskom 1,2 %. Hongkonský index Hang Seng posilnil o 0,3 %. Hlavný tokijský index Nikkei 225 klesol o 0,8 % a juhokórejský Kospi o 0,2 %.

Trhy pozorne sledujú aj vývoj v Severnej Kórei (KĽDR), kde vodca Kim Čong-un vyzval armádu a diplomatov, aby pripravili bližšie neurčené "aktívne a útočné opatrenia" v záujme ochrany bezpečnosti a suverenity krajiny. Výzva zaznela v rámci schôdze vedenia vládnej komunistickej strany iba niekoľko dní predtým, ako skončí koncoročné ultimátum stanovené Washingtonu, aby ponúkol ústupky v jadrových rokovaniach. Podľa niektorých pozorovateľov by mohla KĽDR využiť konferenciu na oznámenie, že odstupuje od rokovaní a ruší moratórium na testy jadrových zbraní.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy