V priemysle na Slovensku v závere roka rastie pesimizmus

, SITA Foto: getty images

Priemyselné podniky očakávajú pokles produkcie v najbližších troch mesiacoch, pokles objednávok a rast zásob hotových výrobkov.

Nálada v priemysle na Slovensku sa v závere roka zhoršila. Indikátor dôvery v priemysle totiž podľa výsledkov prieskumu Štatistického úradu SR (ŠÚ) v decembri klesol o 3,3 bodu na hodnotu mínus šesť bodov. Vývoj indikátora podľa štatistikov nepriaznivo ovplyvnili všetky tri ukazovatele a to pokles očakávanej produkcie v najbližších troch mesiacoch, pokles objednávok a rast zásob hotových produktov.

Trend priemyselnej produkcie v decembri poklesol oproti novembru o deväť bodov na hodnotu záporných osem bodov. Pokles sa zaznamenal najmä vo výrobe strojov a zariadení, kovov a kovových výrobkov a potravín. Naopak rast priemyselnej produkcie uviedli hlavne respondenti vo výrobe drevených a papierových výrobkov, v chemickom priemysle a vo výrobe elektrických zariadení.

Celková úroveň objednávok poklesla o dva body na hodnotu mínus 13. Pokles objednávok zaznamenali hlavne vo výrobe drevených a papierových výrobkov a kovov a kovových výrobkov. Rast objednávok bol najmä vo výrobe textilu a odevov a elektrických zariadení. Väčšina respondentov, 74 %, považuje súčasné objednávky za dostatočné.

Úroveň objednávok na export oproti novembru poklesla rovnako o dva body na hodnotu záporných 15 bodov. Pokles objednávok na export uviedli hlavne vo výrobe drevených a papierových výrobkov a kovov a kovových výrobkov. Naopak rast objednávok na export uviedli hlavne vo výrobe potravín a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií. Podiel respondentov, ktorí považujú súčasnú úroveň objednávok na export za dostatočnú, dosiahol 73 %.

Saldo zásob hotových výrobkov v priemysle v decembri vzrástlo o tri body na hodnotu šesť bodov. Rast zásob predpokladajú respondenti hlavne vo výrobe drevených a papierových výrobkov a v chemickom priemysle. Pokles zásob neuviedli v žiadnom odvetví. Väčšina respondentov, až 96 %, považuje stav zásob za primeraný.

Očakávanie priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížilo o päť bodov na hodnotu jeden bod. Zníženie produkcie očakávajú najmä vo výrobe elektrických zariadení a drevených a papierových výrobkov, podľa regiónov v Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Rast produkcie sa predpokladá hlavne vo výrobe kovov a kovových výrobkov a strojov a zariadení, podľa regiónov v Košickom kraji.

Hodnotenie očakávaného vývoja cien priemyselných výrobkov v decembri sa znížilo o sedem bodov na hodnotu mínus 11 bodov. So znižovaním cien počítajú najmä v chemickom priemysle, vo výrobe dopravných prostriedkov a farmaceutických výrobkov. Rast cien očakávajú hlavne vo výrobe kovov a kovových výrobkov a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií.

Očakávanie zamestnanosti v decembri oproti novembru pokleslo o päť bodov na hodnotu záporných 23 bodov. Znižovanie počtu zamestnancov predpokladajú vo väčšine odvetví a to najmä vo výrobe elektrických zariadení, potravín a dopravných prostriedkov, podľa regiónov v Trnavskom a Košickom kraji. Naopak zvyšovanie zamestnanosti predpokladajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a ostatných nekovových výrobkov a najmä v Trenčianskom kraji. So stabilizáciou zamestnanosti počíta 68 % respondentov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy