Členské štáty EÚ doviezli 423 tisíc ton korenia z tretích krajín, dominoval zázvor

Členské štáty Európskej únie (EÚ) doviezli v roku 2018 až 423 tisíc ton korenia z krajín mimo EÚ. Najväčší podiel na tomto dovoze tvoril zázvor (128 tis. ton), za ktorým nasledovali paprika a nové korenie (96 tis. ton) a čierne korenie (71 tis. ton). Hlavnou krajinou pôvodu dovozu zázvoru, papriky a nového korenia bola Čína (99 tis. ton a 64 tis. ton). Paprika sa dovážala aj z Vietnamu (30 tis. ton) a Brazílie (23 tis. ton). Informoval o tom štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Dovozy zázvoru, papriky a čierneho korenia boli vyššie ako dovoz kurkumy (19 tis. ton), z ktorých väčšina pochádzala z Indie (17 tis. ton). Ďalšími najviac dovážanými koreninami boli škorica (18 tis. ton), z ktorej polovica pochádzala z Indonézie (9 tis. ton). Egypt bol zas najväčším dovozcom anízu, keď doviezol štvrtinu z celkovo dovezených 16 tis. ton. Semien koriandra sa do EÚ z tretích krajín doviezlo v roku 2018 až 16 tis. ton, z ktorých väčšina bola z Ruska (7 tis. ton) a semien rasce 14 tis. ton, ktoré pochádzali prevažne z Indie 8 tis. ton.

V porovnaní s rokom 2012 sa váha dovozu korenín z krajín mimo EÚ do EÚ zvýšila o 43 %. Dovozy kurkumy a zázvoru mimo EÚ sa zdvojnásobili a zaznamenali najväčší nárast spomedzi najbežnejšie obchodovaných korení. Dovozy šafranu z krajín mimo EÚ sa zvýšili viac ako päťnásobne v porovnaní s rokom 2012, hoci sa s nimi menej obchodovalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy