Británia schválila prevzatie zbrojnej firmy Cobham Američanmi

Výrobcu techniky na dopĺňanie paliva vo vzduchu a elektroniky pre zbraňové systému kupuje americká spoločnosť Advent International za 4 mld. libier.

Britská vláda schválila akvizíciu výrobcu obrannej a leteckej techniky Cobham americkou private equity spoločnosťou Advent International. Informuje o tom portál bbc.com. Americká spoločnosť ponúkla prevzatie firmy Cobham za 4 mld. libier (GBP) ešte v júli, ale akvizícia sa odložila, keď do procesu zasiahla britská vláda pre obavy o národnú bezpečnosť.

Firma Cobham, ktorá zamestnáva 10 tisíc ľudí, má rozsiahle kontrakty s britskou vládou a je považovaná sa svetového lídra v produkcii techniky umožňujúcej dopĺňať palivo lietadlám vo vzduchu. Zároveň vyrába elektroniku pre zbraňové systémy a telekomunikačné zariadenia pre vojenské vozidlá.

Britská ministerka pre podnikanie Andrea Leadsomová uviedla, že je spokojná s tým, že identifikované riziká sa zmiernili „na akceptovateľnú úroveň“ a povolila realizáciu akvizície. Ministerka konštatovala, že toto rozhodnutie bolo „starostlivo zvážené“ a urobila ho po porade s ministrom obrany a zástupcom národného bezpečnostného poradcu. Ministerka pre podnikanie dodala, že nový majiteľ bude naďalej chrániť citlivé vládne údaje a existujúce kontrakty sa dodržia. Preberajúca spoločnosť je okrem toho povinná britskú vládu vopred informovať o akýchkoľvek plánoch predaja firmy Cobham alebo jej častí.
(1 EUR = 0,85133 GBP)
https://www.bbc.com/news/business-50874181

Súvisiace články

Aktuálne správy