Novým guvernérom BoE bude Andrew Bailey

, TASR;ČTK Foto: TASR/AP

Novým guvernérom britskej centrálnej banky bude šéf dohľadu nad finančnými službami FCA Andrew Bailey, uviedol britský minister financií Sajid Javid. Dodal, že aktuálneho guvernéra Marka Carneyho nahradí vo funkcii 16. marca.

"S potešením môžem oznámiť, že novým guvernérom Bank of England (BoE) sa stane Andrew Bailey. Nepochybne je tým správnym človekom, aby viedol centrálnu banku v čase, keď budeme tvoriť novú budúcnosť mimo EÚ," povedal Javid.

Bailey (60) bol v rokoch 2013 až 2016 viceguvernérom BoE a 1. júla 2016 sa stal šéfom regulačného úradu FCA. Na čele BoE bude mať ťažkú úlohu, ktorou bude nastavovanie menovej politiky v čase po vystúpení krajiny z EÚ. Premiér Boris Johnson prisľúbil, že sa brexit zrealizuje najneskôr 31. januára 2020.

Funkčné obdobie Kanaďana Carneyho sa predĺžilo do 15. marca, pôvodne sa malo skončiť 31. januára, aby zabezpečil riadený prechod.

Šesťdesiatročný Bailey sa 121. guvernérom BoE stane 16. marca na osem rokov. Podľa britských médií bol Bailey favoritom na nového šéfa banky v ktorej pracoval viac ako tridsať rokov. Hlavnou úlohou nového guvernéra bude zabezpečiť, aby banka zvládla zmeny, ktoré prinesie vystúpenie Británie z Európskej únie plánovanej na koniec januára budúceho roka.

Britský hrubý domáci produkt (HDP) v treťom štvrťroku stúpol v porovnaní s druhým kvartálom o 0,4 percenta. Oznámil to dnes britský štatistický úrad vo svojej konečnej správe. Upravil tak svoj odhad rastu ekonomiky z novembra, ktorý ešte udával hodnotu len 0,3 percenta. Analytici v ankete agentúry Reuters očakávali, že úrad ponechá údaj bezo zmeny. Smerom hore bol upravený výkon sektora služieb, stavebníctva a zahraničného obchodu. Slabší než prvotný odhad bola domáca spotreba a výdavky štátu. V medziročnom porovnaní pridalo britskej ekonomiky 1,1 percenta. Aj to bolo viac, než sa odhadovalo pôvodne.

V druhom štvrťroku britská ekonomika vykázala prvý pokles od roku 2012. V tomto vývoji sa odrazilo hromadenia zásob pred pôvodným, teda marcovým, termínom odchodu Británie z Európskej únie.

Štatistici dnes tiež oznámili, že sa deficit bežného účtu platobnej bilancie krajiny v treťom štvrťroku znížil na 15,860 miliardy libier z 24,152 miliardy v predchádzajúcom kvartáli. V pomere k hospodárskemu výkonu krajiny klesol na 2,8 percenta, a je tak najnižšie od 2012. Bilancia bežného účtu je širším meradlom obchodu, sleduje tok tovarov a služieb a tiež investícií do krajiny a z nej smerom von.

Britská ekonomika od referenda o brexitu v júni 2016 spomaľuje. Musí sa vyrovnať s napätím v obchodných vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Čínou a so spomalením v Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy