Ceny ropy sa pohybujú v blízkosti 3-mesačných maxím

Ceny ropy sa na konci týždňa pohybujú v blízkosti 3-mesačných maxím, na ktoré vzrástli vo štvrtok (19. 12.). Americká WTI sa v piatok ráno obchodovala nad 61 USD (54,87 eura) za barel. Medzi dôvody patrí uvoľnenie v obchodnej vojne medzi USA a Čínou a obmedzenie ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa o 8.27 h SEČ predával po 61,12 USD. To bolo o 6 centov alebo 0,10 % menej ako vo štvrtok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Februárový kontrakt na severomorskú ropu Brent naopak zdražel o 6 centov alebo 0,09 % na 66,60 USD za barel.
Ceny čierneho zlata sa vo štvrtok dostali na 3-mesačné maximá. Podporilo ich zníženie obáv týkajúcich sa vyhliadok dopytu po energiách. USA a Čína by totiž mali čoskoro podpísať čiastočnú obchodnú dohodu. Medzi ďalšie faktory patrí pokles zásob ropy v USA v uplynulom týždni a dohoda skupiny OPEC+ o ďalšom obmedzení produkcie od 1. januára.

Súvisiace články

Aktuálne správy