A. Merkelová je proti vyčleňovaniu firiem, dôležitá je však aj bezpečnosť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová aj naďalej odmieta vyčleňovať jednotlivé spoločnosti z procesu budovania 5G sietí, zdôraznila však, že je dôležité zahrnúť do rozhodovania aj otázku dôvery a bezpečnosti.
„Z princípu som proti vyčleňovaniu akejkoľvek spoločnosti z procesu, zároveň však podporujem kroky, ktoré zaistia bezpečnosť a k tým patrí napríklad aj diverzifikácia ponúk,“ uviedla Merkelová na pôde Bundestagu.
Nemecká vláda odložila rozhodovanie o bezpečnostných pravidlách týkajúcich sa výstavby 5G sietí v Nemecku, ktoré by mohli čínsku spoločnosť Huawei z procesu vyradiť, na budúci rok. Vyradenie Huawei si želajú najmä USA. Americký prezident Donald Trump priamo označil Huawei za bezpečnostnú hrozbu, čo čínska firma odmieta.
V súvislosti s kauzou Huawei Merkelová zároveň uviedla, že nemá vedomosť o tom, že by Čína hrozila Nemecku odvetou za prípadné vyradenie spoločnosti z procesu budovania 5G sietí. „Nemám informácie o žiadnom tlaku zo strany čínskych úradov,“ povedala.
Reagovala tak na náznaky čínskeho veľvyslanca v Nemecku z minulého týždňa. Ten uviedol, že Peking by mohol reagovať odvetnými opatreniami, ak Nemecko Huawei z budovania 5G sietí vyradí. Poukázal pritom na „milióny áut, ktoré v Číne každoročne predajú nemecké automobilky“.

Súvisiace články

Aktuálne správy