Splnomocnenec USA pre obchod Lighthizer: Takto to ďalej nejde!

, ČTK Foto: SITA/AP

Spojené štáty by mohli zdvihnúť clá na európskej tovar, aby znížili svoj obchodný deficit so starým kontinentom. Pre televíziu Fox Business Network to v utorok povedal americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer.

USA v októbri zaviedli clá na tovar z Európskej únie za 7,5 miliardy dolárov v reakcii na nezákonné subvencovanie výrobcu lietadiel Airbus. Tieto clá by sa podľa Lighthizera mohli ešte zvýšiť. "Skúmame možnosti, môžeme ich zvýšiť, naším cieľom je pokúsiť sa dospieť k riešeniu dohodou," povedal Lighthizer. "S Európou ale máme veľmi nevyvážený vzťah," dodal.

Obchodný splnomocnenec, ktorý minulý týždeň oznámil uzavretie prvej fázy americko-čínskej obchodnej dohody a ktorému sa podarilo prinútiť Mexiko, Kanadu a amerických demokratov k úprave severoamerickej dohody o voľnom obchode, nechcel povedať, či sa terčom možných nových ciel nestanú európske automobily a automobilové súčiastky.

Posťažoval sa však, že by sa americký schodok obchodnej bilancie s Európskou úniou mohol tento rok vyšplhať z 169 miliárd na 180 miliárd dolárov, koľko podľa amerických úradov predstavoval v roku 2018. "To ďalej nejde," povedal Lighthizer a vysvetlil, že znížiť americký obchodný deficit nebude možné bez toho, aby sa výrazne znížil schodok s Európou. "Takže pre nás je to veľmi dôležité," pripojil splnomocnenec.

Americko-európsky obchodný deficit zahŕňa aj deficit v obchodovaní s Britániou, ktorý podľa agentúry Reuters predstavuje ročne zhruba 5,5 miliardy dolárov. Londýn chce opustiť Európsku úniu a Washington s ním podľa Lighthizera začne dojednávať novú obchodnú dohodu hneď, ako to bude možné.

Súvisiace články

Aktuálne správy