Ceny ropy sa menili iba mierne, cena Brentu sa pohybuje v blízkosti 65,40 USD

Ceny ropy sa v utorok menili iba minimálne, čo znamená, že aj naďalej sa držia v blízkosti trojmesačného maxima. Po tom, ako koncom minulého týždňa Čína a USA oznámili, že dosiahli prvú fázu obchodnej dohody, investori dúfajú, že v dohľadnom čase by mohlo dôjsť k celkovej dohode. Takýto vývoj by viedol k podpore ekonomiky, následne dopytu po rope a cien komodity.
Na základe prvej fázy dohody Washington zníži niektoré clá na dovoz čínskeho tovaru, zatiaľ čo Peking zvýši dovoz priemyselných, poľnohospodárskych a energetických produktov z USA. V najbližších dvoch rokoch by Čína mala zvýšiť dovoz tovarov zo Spojených štátov približne o 200 miliárd USD (179,44 miliardy eur).
Okrem toho ceny podporil aj prieskum o vývoji zásob ropy v USA, ktorý uskutočnila agentúra Reuters. Prieskum uskutočnený pred zverejnením údajov Americkým ropným inštitútom (API) ukázal, že podľa analytikov zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári dosiahla do 7.29 h SEČ 65,39 USD za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o päť centov.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom dosiahla 60,22 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou sa tak zvýšila o jeden cent.

Súvisiace články

Aktuálne správy