Francúzsky regulačný úrad vyzval aerolínie, aby zrušili v utorok 20 % letov

Francúzsky úrad pre civilné letectvo oznámil leteckým spoločnostiam, aby v utorok (17.12.) zrušili 20 % svojich letov na a z parížskeho letiska Orly.
Úrad tiež varovali pred narušením premávky a meškaním, keďže umiernené odborové zväzy spájajú svoje sily so zástancami tvrdej línie pri plánovaní masových protestov proti dôchodkovej reforme prezidenta Emmanuela Macrona.
Štrajk proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy pokračoval vo Francúzsku aj v pondelok, a to už 12. deň po sebe.
Mnoho Francúzov a odborových predákov sa obáva, že nový dôchodkový systém donúti ľudí pracovať dlhšie a mať potom nižšie dôchodky. Štrajkujúci a demonštranti okrem toho nesúhlasia ani s vládnymi opatreniami na pomoc podnikateľskému sektoru, pretože podľa nich vláda takto ohrozuje sociálny štát. V pondelok sa ku štrajku pridali vodiči kamiónov a zamestnanci niekoľkých rafinérií. A zdá sa, že v utorok sa pripoja aj odborové zväzy z leteckej dopravy.
Návrh príslušného zákona o dôchodkovej reforme francúzska vláda prerokuje 22. januára a potom ho vo februári predloží na posúdenie parlamentu, uviedol spravodajský portál LCI. Vládna strana Republika v pohybe (LREM) má v parlamente väčšinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy