Rast inflácie v Taliansku bol v novembri stabilný a veľmi mierny

Tempo rastu inflácie v Taliansku bolo v novembri stabilné a veľmi mierne. Ukázali to v pondelok spresnené, konečné údaje štatistického úradu ISTAT.
Index spotrebiteľských cien v tretej najväčšej ekonomike eurozóny sa v novembri zvýšil medziročne len o 0,2 %, tak ako v októbri. Podľa predbežného odhadu však mali spotrebiteľské ceny v novembri vzrásť o 0,4 %.
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, vzrástla v novembri o 0,7 %, čo bolo tiež rovnaké tempo ako v predchádzajúcom mesiaci.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Taliansku v novembri klesli o 0,2 % po znížení o 0,1 % v októbri, zatiaľ čo predbežný odhad signalizoval ich stagnáciu.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Talianska v novembri po spresnení medziročne klesol o 0,2 %, rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci. To kontrastuje s rýchlym odhadom, podľa ktorého mal vzrásť o 0,4 %. A medzimesačne sa HICP v novembri znížil o 0,3 %, namiesto o 0,1 % pri predbežnom odhade, po náraste o 0,2 % v októbri.

Súvisiace články

Aktuálne správy